[測試] 當新手遇上QNAP TS219P-II

近幾年NAS(Network-attached storage)既普及度由商業用不斷推廣至家用層面, 咁佢既作用又係咩呢? 最簡單當然就係data storage. 咁用部電腦插幾隻hard disk落去都得啦? 當然, 不過NAS不但可以比普通電腦慳電, 而又可以提供到一個簡單快捷既存取interface, 只要你有network, 你就可以係全世界任何一個地方access番你部NAS既data, 公事用又得, 娛樂用又得, 得左.

咁岩朋友仔upgrade左佢自己部NAS, 我就好唔客氣地拎佢部舊機黎用啦

此機正是QNAP的TS 219P-II, 相信好多做IT既師兄都會聽過QNAP依個名, 佢係商業用既NAS市場佔有率好高, 全因佢可以提供到十分穩定而且安全既網路儲存裝置(NAS), 佢亦係極少數以商用網路伺服器獲得世界認同的臺灣跨國企業

QNAP TS219P-II的SPEC

CPU: Marvell 2.0 GHz
RAM: 512MB DDRIII RAM
Flash: 16MB
HDD: 2 x 3.5" SATA II and 2 x 2.5” SATA II HDD/SSD
Power Consumption (W): Sleep mode: 8W, In operation: 16W
219P2對比起同級NAS黎講, 個spec有一定優勢, 快d既cpu同多d ram不但可以更良好咁處理唔同既service, 仲可以提升各個service既stability (特別係我依d bt友 ), 另外不得不提既就係NAS既其中一個大好處, low power consumption(低耗電量), 我成日開住部電腦黎bt過夜, 有時24*7咁開, 有部NAS真係電費都慳唔少 而家既219P2仲有USB 3.0 port, 提供到比USB 2.0更高速既傳輸速度.

廢UP完一餐, 睇下部機真身先

唔, 個tray有d膠膠地既感覺

屋企得番隻死雞, 用佢黎試下玩先

開機啦喂

由於小弟只係公司setup過s記既NAS, 今次都係第一次接觸QNAP, 希望大家唔好介意我比較笨拙

之後會簡單介紹埋d initial既setup同測試

留位待用

留位待用
DigiKo 發表於 2012-5-22 19:42

有沒測試看下~

有辣有唔辣啦! 我仲想賣鬼左佢!

有沒測試看下~
炎冬 發表於 2012-5-22 20:12

你唔係用緊咩?! 仲問人欏!

你唔係用緊咩?! 仲問人欏!
samcph 發表於 2012-5-22 20:34

我唔係用空HDD做test嘛..做唔到最佳速度~

s記同q記你覺得邊隻易set?

我覺得24x7, 主力bt, 買ARM CPU嘅nas就好夠用

有辣有唔辣啦! 我仲想賣鬼左佢!
samcph 發表於 2012-5-22 20:32

何解?功能唔夠CHing你需要?or性能真係唔夠?

何解?功能唔夠CHing你需要?or性能真係唔夠?
阿Gong 發表於 2012-5-23 16:18

1.根本有一半的功能我是用不著. 不關QNAP的事.
2.如果你熟識軟硬件, 自己可找自己心水的個別功能.
3.我自己熟識軟硬件, 想自己再set野玩, 對我來說就不方便.

我唔係話QNAP唔好, TS219PII+對純用家來說, 我會比99分, 接近完美! 而且安全可靠!
而我最想要的一個功能 webserver log file , 它沒有太詳細, 但可能只是我個人要求不同吧! 不關QNAP的問題!