[開箱] SYNOLOGY DS712+

琴日我公司個technician入左隻SYNOLOGY DS712+, 我就攞左隻野黎做一個簡單開箱, 真係好簡單果隻@@.

我自己就未用過NAS, 但就有D興趣, 因為始終覺得 NAS 既File sharing好似好方便, 現在新果D更加有Cloud Station, 手機都可以睇到.

上網做左少少research都係係synology個網到搵.
1. 每秒 180.91MB 以上的讀取速度、每秒 105.59MB 以上的寫入速度
2. 具有雙網路埠,支援故障移轉及 Link Aggregation
3. 小巧的外型具有高擴充性,可用 Synology DX510 擴充至 7 顆硬碟
4. 支援 iSCSI 作為虛擬主機解決方案
5. 作業系統為 Synology DiskStation Manager (DSM)

其實我有D唔明iSCSI係咩黎, 佢係可以用NAS HDD其D中位黎mount落部電腦到, 咁同我係係windows map一個"連線網路磁碟機"有咩分別? 唔知大家明唔明我問咩?

其實如果想要一個fix ip,係唔係我登記一個DDNS就可以?

DS712+ 2 bays

加錢可以有on site 服務

我覺得以NAS黎講幾靚仔

一把9cm風扇

有兩個Lan Port, 可以行link aggregation, 但要有router support先可以用到.
2個USB2.0, 一個eSTAT.

前面有一個USB2.0, 應該係用黎支援1 click copy file.

status 燈, Lan 1 & 2 指示燈, 應該行aggregation先會一齊著

左邊既係Bay 1, 右邊係Bay 2

支持Hot Swap

RAM

全solid cap, 24x7我一D都唔擔心, 加上公司長開air :)

Chipset既heatsink, 唔記得講, 712+係用鋁質做既, 所以散熱方面應該會好好.

最後HDD個 tray, 可以上3.5" / 2.5", 唔知多唔多人用SSD黎做NAS HDD?

我有隻710+做forum 已經7x24 左兩年幾了,仲要係冇冷氣

Ching你做Forum,你個internet bandwidth 要幾多呀?

Ching你做Forum,你個internet bandwidth 要幾多呀?
BLCH 發表於 2012-5-31 12:31

一條100M 都好夠

Nice 開箱
加 Synology DX510 擴充至 7 顆硬碟
alexwong1997 發表於 2012-5-31 11:00

價錢黎講, 不如買隻1512+好過了.

how much?

我有隻710+做forum 已經7x24 左兩年幾了,仲要係冇冷氣
kellykk 發表於 2012-5-31 12:21

710+同DX510外形襯到絕,華麗又實用。

回復 8# quiz

Ching你多數用黎儲存咩多呀?

回復 7# bearbrick722

買左$4099.