關於QNAP QMOBILE播放影片問題,希望有CHING可指教一下,THX

關於QNAP 問題,我試過將相片用影片放於MULTIMEDIA STATION個FOLDER入面,不過於QMOBILE個程式只能找到相片,而影片卻搵唔到,想問下QMOBILE係咪對於影片格式有限制,只能播放MP4呢種格式,其他如AVI,WMV,MKV等格式都不能播放呢??
本人是用ANDROID板的QMOBILE程式,唔知有冇關係呢??
仲有想問下QFILE,QMANGER 同QGETMOBILE係有咩方別呢??因為好似兩個程式的功用都差唔多,希望有CHING可指教一下,THX

關於QNAP 問題,我試過將相片用影片放於MULTIMEDIA STATION個FOLDER入面,不過於QMOBILE個程式只能找到相片 ...
shing0719 發表於 2012-7-14 17:53

ARM CPU 只可以播MP4, MOV, FLV, 其他如果用Multimedia station轉..可能轉天光先轉完一套120分鐘既rmvb to flv.

ARM CPU 只可以播MP4, MOV, FLV, 其他如果用Multimedia station轉..可能轉天光先轉完一套120分鐘既r ...
炎冬 發表於 2012-7-14 18:41

CHING,咁想問下同果係行ATOM個D CPU可唔可以丫??
最近上網睇到SYNOLOGY 412+,部機CONFIG好似好正,不過想問下可唔可以好似QNAP咁,可以係ANDROID手機下載NAS DFILE同直接播片得唔得呢??

CHING,咁想問下同果係行ATOM個D CPU可唔可以丫??
最近上網睇到SYNOLOGY 412+,部機CONFIG好似好正,不過 ...
shing0719 發表於 2012-7-14 19:24

沒atom機, 所以唔知, S記有DS file, 遲下DSM 4.1有video station.

CHING,想問下用QMOBILE來播影片是否有限制個FILE係幾大容量GA??
我試過用WINAVI MP4 CONVERTER轉後,放係MULTIMEDIA個FOLDER入面,之後再用QMOBILE,不過就搵唔到個FILE,個FIE大約係3.7GB左右,係咪FILE太大都係播唔到GA????

CHING,想問下用QMOBILE來播影片是否有限制個FILE係幾大容量GA??
我試過用WINAVI MP4 CONVERTER轉後,放係MU ...
shing0719 發表於 2012-7-14 20:07

我沒試得咁詳細, 我都是..平時download的MP4卡通放入去便播到, 你都要留以下你轉MP4, 是用D什麼codecs轉

回復  shing0719

個人覺得用"ES檔案總管"連線NAS播放影片還不錯~
因為選擇播放程式,格式比較沒有限制 :l ...
fox2000 發表於 2012-7-15 23:05

CHING,你講個APP係咪叫做ES文件瀏灠器丫??因為我係PLAY STORE度搵到有幾個叩做ES 的APP,不過個連唔到去我個NAS丫,係咪揀遠程>>FTP伺服器呢度SET丫??

i try it too, it is working on my s3, just a ftp and if u are using domain, then u can see movie at outside too