起NAS要放大量相片, 買現成或自建最實際?

公司積壓了數以百G應該過T的相片, 一直以黎放在FILE SERVER 極難瀏覽拎黎用

BUDGET 約會$6000-$8000, 公司亦有個小兄弟幫手做BACKUP, MAINTENANCE (但不會PROGRAMMING)

要求如下:
1. 空間要盡大, 應該都 4 X 2T (RAID 5),
2. 可以做到裡面有工具抄相入去就產生相簿方便瀏覽拎黎用

問題:
1. 現成NAS BUDGET 做到嗎?
2. 自砌NAS有冇邊隻LINUX 有我所講既功能?

BUDGET 約會$6000-$8000soccerism 發表於 2012-7-23 10:09

買  2TB x 4 硬碟 7x24企業版 已經花費大約 $1800x4 = $7200
買 WD Green 都要大約 $800x4 = $3200
budget 6K-8K 已經花咗一筆

DIY 想慳錢, 除了硬件 及 技術, 要考慮 免費軟件, 彈性較大, 例如 HP ProLiant N40L MicroServer, 軟件則 FreeNAS 或其他

又或用 WD Green 加平價 4bay NAS, 例如 Buffalo Linkstation Pro Quad

呢個budget個人建議用Q/S 2 bay+3Tx2 (raid 1)+1X2/3T esata (offline backup)

公司積壓了數以百G應該過T的相片, 一直以黎放在FILE SERVER 極難瀏覽拎黎用

BUDGET 約會$6000-$800 ...
soccerism 發表於 2012-7-23 10:09

NAS 會好D
唔駛煩去setup
又冇咩鑊氣 :}
我suggest 可以買Qnap 試試
不過如果對network野唔係甘熟
就可以買synology

BUDGET 約會$6000-$800 ...
soccerism 發表於 2012-7-23 10:09

你6-8K是未包HDD嗎? 如果只是為相簿就用部行Atom既現成NAS吧.不過如果用NAS做縮圖, 都是會好慢下~

如果唔係你maint就唔好攪咁多了...因為你日後會很煩呢...

你6-8K是未包HDD嗎? 如果只是為相簿就用部行Atom既現成NAS吧.不過如果用NAS做縮圖, 都是會好慢下~ ...
炎冬 發表於 2012-7-23 12:41

咁即係唔arm 要求了, 我見synology 果d 有咩photo station 以為就是upload 一大堆相片上去會變成相簿.....失望.

Synology DS412+ $5760
Synology DS411j $3244
Seagate ST2000DM001 2TB $790
Seagate ST32000644NS 2TB $1500

1. 最平可以 411j + 4x2T普通版 = 6404
2. 411j + 4x2T企業版 = 9244
3. 412+ + 4x2T普通版 = 8920

少user, 或少data傳輸可以揀 1
如果俾多少少錢可以選2 or 3
upload 相最好用ds assistant,
用pc效能做縮圖好過用nas cpu去做

咁即係唔arm 要求了, 我見synology 果d 有咩photo station 以為就是upload 一大堆相片上去會變成相 ...
soccerism 發表於 2012-7-23 13:17

因為upload上去佢會自己做縮圖, 不過慢, DS Assistant upload會用部Client PC既CPU做縮圖 快過用NAS本身既CPU去做, 除非你部Client機粒U仲慢過部NAS啦

其實自動生成個相簿只可以方便你瀏覽, 但相簿入面o既相拿出來用, 我相信唔係咁方便....