其實有Raid同無Raid有咩分別先

其實有Raid同無Raid有咩分別先
反正有Raid有係死,無Raid有係死架啦d data....
咁我不如買一隻無Raid得1 顆 ...
daniel33 發表於 2012-8-3 17:15

請自己谷歌一下什麼是Raid先啦..
http://lmgtfy.com/?q=Raid

Raid 用途都有幾個架喎~
如果只講保障資料黎講~Raid 係一種方法去減低資料流失既方法之一
主要係減低harddisk 損壞, 而導致資料流失
最簡單咁講,2隻Harddisk Raid 1, 1隻Harddisk 壞左, Raid 保住D Data 係另一隻Harddisk 減低資料流失
當然地係只係相對地減低資料流失, 但可以係NAS 有問題, 整壞2隻Harddisk 等等...

相對而言就係你對資料既重視程度啦

NAS 行 Raid 1 (Mirror) 都要行多隻作  3rd backup

回復  nicking06

咁即係都係會無哂D Data ,最終到係會保唔住Data啦...
daniel33 發表於 2012-8-3 17:56

相對而言就係你對資料既重視程度啦
你保障D 資料就等於你要成本
Raid 係用1個比較低成本又有效率既方法去減低資料流失機會
你如果覺得D Data 重要既, 你自然會諗其他方法保護D Data, 而付出應有既成本
好似用offside backup依D方法去減低資料流失機會

好多人對raid都有一個錯誤既觀點
首先~raid 係redundancy~而唔係backup~
無論raid 1,5,6,10~都係一樣~raid 0 除外
所以就算有用raid~都係要做backup 架........
backup還backup....raid還raid....兩樣野黎架~~~

回復 7# yuenbug

呢個問題係呢度討論過好多次,總之應用就各自修行喇!
我都係同意 raid 係 redundancy,我自己就唔會用 Raid 嚟做 backup。
其實,拆唔走o既我自己覺得唔會算係 backup。

個人意見, 家用行raid,成本效益低

重要data keep 幾個backup 好過

回復  nicking06

咁即係都係會無哂D Data ,最終到係會保唔住Data啦...
daniel33 發表於 2012-8-3 17:56

probability問題
有RAID-1的話, 因壞HDD而data lost既probability相對較低
而且RAID-1亦可以online rebuild, 減少downtime

呢個世界, 冇storage device係100%唔會死