[操作疑難] 想買NAS但唔知點配搭好

小弟買nas係想做media center 播1080片 save相 BT
我用緊
bb100
Router TP link WR-741ND(150mbps)

屋企有隻2TB seagate既hdd 裝既d戲
打算買多隻hdd
其實係咪可以用返落NAS?如果行JBOD的話
同埋UPS是否必需的??
謝謝!

電腦經Router 連NAS 最快只有100Mbps...
相對會比較慢
除非你唔介意 (又或者電腦個LAN 都只係10/100 & 冇諗過要買多張gigabit lan card)
否則建議換埋router
HDD 當然可以用返落NAS
不過你就咁放入去DATA 會冇晒, 所以要用新買嗰隻放入去先, 舊嘅用USB 過DATA, 等過好晒D DATA先插隻舊入去NAS
UPS係額外品, 冇佢NAS 照可運作

電腦經Router 連NAS 最快只有100Mbps...
相對會比較慢
除非你唔介意 (又或者電腦個LAN 都只係10/100 & 冇諗 ...
lkl831 發表於 2013-5-30 13:37

但其實我都係用緊bb100 唔係1000 用giga lan 會唔會得物無所用呢?
另外,咁既情況下是否只可以用JBOD 唔可以Raid 0??

但其實我都係用緊bb100 唔係1000 用giga lan 會唔會得物無所用呢?
另外,咁既情況下是否只可以用JBOD 唔 ...
hin_1666 發表於 2013-5-30 13:56

1000係指你對內, 對外小弟都唔係用BB1000
你諗吓喎, 當你想經電腦由NAS COPY FILES, 10MB/s 同100MB/s 係10倍速度啊
(註:以上情況主要係for 高階NAS, 低中階NAS就各異, 但通常都會超過10MB/s
詳細速度可以Google一吓相應MODEL~
Synology NAS Speed Ref.)
RAID0 我未試過, 但我諗你插多隻HDD 入去時應該可以揀的 (冇理由得RAID 1 揀吧...)

另外,咁既情況下是否只可以用JBOD 唔 ...
hin_1666 發表於 2013-5-30 13:56

如果用2 bay nas, 你可以選行 JBOD, Raid 1 or Raid 0 同2隻獨立行分vol. 1 and vol. 2
不過set 了 Jbod or Raid 0 就沒得再migrate去 Raid 1.

如果用2 bay nas, 你可以選行 JBOD, Raid 1 or Raid 0 同2隻獨立行分vol. 1 and vol. 2
不過set 了  ...
炎冬 發表於 2013-5-30 14:44

但若果我一開始得一隻hdd 之後加多隻係咪就唔可以行Raid 0? 只可以basic/JBOD?

但若果我一開始得一隻hdd 之後加多隻係咪就唔可以行Raid 0? 只可以basic/JBOD? ...
hin_1666 發表於 2013-5-30 14:59

http://www.synology.com/support/ ... enu&q_id=564#t2

不過set 了  ...
炎冬 發表於 2013-5-30 14:44

咦,RAID0 唔轉得1!?

炎冬 發表於 2013-5-30 15:15

what abt JBOD?? didn't mention

如果我部電腦同NAS都駁落router 係咪可以經LAN 存取??