請問 synology 既 surveillance station 包唔包 license?

頭先想去買支 IP Cam 比部 NAS 用, 店員問我買唔買 license.
佢話頭一支就唔駛, 再加至要.

唔知係咪, 我未用過 surveillance station, 仲以為就咁加支鏡就得, 比佢問到我都唔肯定.  決定問清楚再買.

我剛剛番黎 run 起個 surveillance station (我未買鏡, 只係想睇下點 set), 都唔見佢問我攞  license 既?  我只係去到 Add Camera 既版面, 因為無鏡, 我亂入的.

唔知有無 ching 用緊, 第一支鏡係咪唔駛買license都用得.  之後係咪一定要買?  
我見 license 果版, 本身 available: 1, 係咪即係可以有1支鏡?
如果我換鏡又駛唔駛買?

唔該哂先.

should be includes 1 cam
http://www.synology.com/products ... p;lang=us#p_submenu

Surveillance Station
MAX IP cam # (Licenses required) : 20 (1 Free License) (See All Supported IP Cameras)
Total frame rate (FPS) : 600 FPS @ VGA, 200 FPS @ 720p, 100 FPS @ 1080p

asustor includes 4 cams

回復 1# Super169

無錯, Surveillance Station 只包一個 License

唔該哂, 咁我可以唔駛買 license 了.

唔知大家用開邊隻, 係咪 add 果陣個 list 見果 D 就得.

有無邊隻平夾正呢?  我見隻  FOSCAM FI9821W 只係 8舊幾水, 可以 0 Lux 都拍到, 仲有 720p, 唔知有無人用過, 掂唔掂.

或者有無其他好既 IP Cam 可以介紹下.

想問多個問題, 剛剛嘗試無 cam 開黎玩.
我 run 起左個 surveillance station, 再在手機裝埋 DS Cam.
當我要 connect 時, 明明網上話 surveillance station 用 port 9900 (9901 for https), 但係佢一定要經 5000 (admin page 個 port) 入.
我平時個 admin page 無經 router open 出外既, 我都唔會在街外攪 (怕比人 hack 左仲煩), 但係我又搵唔到點樣可以改 surveillance station 既 port.

唔知大家用乜野軟件 (android) 駁番黎, 如果用 DS Cam, 可唔可以用其他 port?

想問多個問題, 剛剛嘗試無 cam 開黎玩.
我 run 起左個 surveillance station, 再在手機裝埋 DS Cam.
當我要 ...
Super169 發表於 2013-6-3 01:15

用DS Cam唔駛改port,亦都冇得改,你未買ip cam,若有web cam都可以裝driver用隻web cam試嚟玩玩

用DS Cam唔駛改port,亦都冇得改,你未買ip cam,若有web cam都可以裝driver用隻web cam試嚟玩玩 ...
bb8388 發表於 2013-6-3 01:29

用 web cam 咪要開住部 PC?  我想唔開 PC 淨係開個 NAS, 可唔可以插 NAS 既 USB port?

不過, 你話用 web cam 試, 係咪可以用 web cam 當住 IP cam 試下個 DS Cam?  如果得既, 我都想試下先.
唔知點樣可以將個 web cam 駁落 surveillance station 度.

用 web cam 咪要開住部 PC?  我想唔開 PC 淨係開個 NAS, 可唔可以插 NAS 既 USB port?

不過, 你話用 web ...
Super169 發表於 2013-6-3 01:32

係可以用 web cam 當住 IP cam 試下個 DS Cam,yes但你隻係乜牌子web cam ?同synology 係乜型號?

係可以用 web cam 當住 IP cam 試下個 DS Cam,yes但你隻係乜牌子?
bb8388 發表於 2013-6-3 01:34

哈哈...我無玩 web cam 好耐, 好多年前買過隻 logitech 既, 唔知搵唔搵得番....搵番都唔知仲有無 driver (真係好多年前, 可能十年都有了)

唔係喎...我部 tablet 有 cam, ME400C 隻 ASUS 既 cam, 唔知得唔得?
話哂都係近年既貨仔, 已經跟機黎 Win8 有 driver 用到.