部 DS712+ 加到 4GB Ram 了

其實本身 1GB 都好夠用
但因為主機升左ram , 凸左兩條 Kingston 1333 4GB 出黎
忽發奇想, 應該可以插落 NAS 用 (最初仲要記錯左係 2GB Ram 來的)
DS712+ 原裝 ram 已經係 1333, 所以用 133 應該唔會有兼容既問題

最後係好簡單既程序就攪掂左, 之後用 DSAssistant 做左個 Memory Test, 最後通過測試
(要留意 4GB 我由 9:30 左右開始testing, 差唔多 12AM 先用得部 NAS)

話說我仲有一條多左, 如果有興趣, 請PM 我 (一條 Ram 仔廢事開Post 了)

Screen Shot 2013-06-04 at 9.28.47 AM.png

Screen Shot 2013-06-04 at 9.29.04 AM.png

DS1812+岩用嗎??

我試下8GB先

DS1812+岩用嗎??
kw223 發表於 2013-6-4 15:04

岩就應該岩
不過如果佢support 1600
插條 1333 唔知會唔會反而慢左架

所以唔敢答你

勁呀師兄
聽聞712+ 713+個盒好叉難開架啵

勁呀師兄
聽聞712+ 713+個盒好叉難開架啵
kidhong 發表於 2013-6-4 15:40

不難的
基本上我拆左兩次清塵

換ram 甚至乎連殼都唔洗開

回復 5# kidhong

唔使開殼, 用女人打扮用的眉鉗就可以了.

I heard 4G Ram has performance issue, you may check from other forum.

點解我部712+同1812+ 都係用原裝1G 1066RAM?

點解我部712+同1812+ 都係用原裝1G 1066RAM?
ky1874 發表於 2013-6-4 16:04

我上 mobile01 睇的, 知道ok 先插

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=494&t=2608715

I heard 4G Ram has performance issue, you may check from other forum.
talcans 發表於 2013-6-4 15:58

uptime 16 hours 暫時未有問題, 會再睇睇, 反正有問題我就換番條 original ram 落去