點選擇, SAS Raid

本人巧合情況下獲得幾隻 SAS HDD
但問題係屋企部 server 行緊 9650se-4 w/BBU 係唔 support SAS interface

家陣諗緊方案有, 整走張 9650 換張支援 SAS
1. 平平地, 單純支援 RAID 0, 1  (原機行緊 Raid 5)
2. 上 Raid 5, 8308 或 8708 (但驚 RAID 5 效能比唔上 9650 )

已經無CHING用 8308/8708, 咁有米  

SAS 又細又貴, 又要買 controller, 邊有咁多人用呀.
以家用情況, 我怕買十隻 SAS 都唔夠用, 唔好玩啦.

本人巧合情況下獲得幾隻 SAS HDD
但問題係屋企部 server 行緊 9650se-4 w/BBU 係唔 support SAS i ...
Owner.S 發表於 2013-6-11 15:16

要用raid就最低買9260啦~~唔買原裝LSI, 買IBM OEM囉..

SAS 又細又貴, 又要買 controller, 邊有咁多人用呀.
以家用情況, 我怕買十隻 SAS 都唔夠用, 唔好玩啦. ...
lordvalkyrie 發表於 2013-6-13 10:29

用黎 STOREAGE 就梗係無得玩啦, 又貴
但家陣送到埋黎

問題係, 原先用緊既 9650SE-4 PORT 係唔支援 SAS
一係就買卡, 一係就唔用
如果買, 就諗住買張經濟D, 效能同 9650se 差唔多就可以
但 8308 應該唔夠 9650SE 快, 唔知 8708 會唔會好 D, 有無 CHING 有依兩張 raid 5 既效能圖

用黎 STOREAGE 就梗係無得玩啦, 又貴
但家陣送到埋黎

問題係, 原先用緊既 9650SE-4 PORT 係唔支 ...
Owner.S 發表於 2013-6-13 11:18

明呀, 我重點係話會用係屋企既 ching 近乎零, 要睇做網絡果 D 專業 ching 俾意見了.
問題係商用既 controller 都貴死啊.

明呀, 我重點係話會用係屋企既 ching 近乎零, 要睇做網絡果 D 專業 ching 俾意見了.
問題係商用既 contro ...
lordvalkyrie 發表於 2013-6-13 11:31

其實要求唔高, LSI 8308 都已經提供 SAS 口, 仲有 raid 5
如果行 raid 0, 1 既 sas controller, 就仲平, LSI 好多新舊卡都 support sas interface
taobao 兩百幾蚊拆機 lsi raid 0, 1 卡好多

依家諗緊
1. 平平地買張 raid 0, 1 有 sas port 既
2. 比多少少要 8308/8708, 行埋 raid 5

只係驚如果行 raid 5, 8708 效能上唔夠 9650se 好

我見有ching係交易區放 Dell 6i , 平平地玩RAID 6呢張都ok既

我見有ching係交易區放 Dell 6i , 平平地玩RAID 6呢張都ok既
cat852 發表於 2013-6-13 21:26

dell 版依張太大, 放唔到入個 4BAY 機箱到
LSI 8708 就OK, half size