為Contex DTV-01消消暑

買了部LeTV, 但無DMB-TH tuner, 唯有用NAS streaming過去. 買左隻Contex DTV-01手指, 嘩, 原來熱到唔信, 仲熱到唔stable. 幫佢改裝下, 加個Heatsink消消暑.

-------------------------------------
內部結構係咁的....

-------------------------------------
今日搵到隻細細隻的風扇, Size剛剛好同個heatsink一樣大, 電壓又係5V. 行緊時, 都唔算好嘈. DIY埋個網, 唔怕打到手.

膠殼裝個heatsink有乜用 一係就拆開佢 吹吹風

如果你真係要黎睇,認真買個機頂盒好過
呢隻野畫質好差

爆殼, 加導熱膠, 再夾Heatsink,咁先既安全,又散熱

爆殼, 加導熱膠, 再夾Heatsink,咁先既安全,又散熱
chinwah 發表於 2014-6-14 14:04

別人笑我太瘋癲, 我笑他人看不穿......
別看得太表面, "爆殼, 加導熱膠, 再夾Heatsink" <- 已經係咁做啦
雖然加左咁大個heatsink, 但heatsink表面都仲有成50度. 如果唔改裝根本係死梗......

如果你真係要黎睇,認真買個機頂盒好過
呢隻野畫質好差
ak8 發表於 2014-6-14 13:26

都唔係丫, 好清丫. 我仲可以set user right, 唔俾其他人睇.....

別人笑我太瘋癲, 我笑他人看不穿......
別看得太表面, "爆殼, 加導熱膠, 再夾Heatsink"  ...
vtrchan 發表於 2014-6-14 14:54

除非好大隻HS,唔係都點要加風扇,隻野發熱太大

除非好大隻HS,唔係都點要加風扇,隻野發熱太大
ak8 發表於 2014-6-14 14:58

我唔想加風扇, 因為會有noise, 同會壞. 依o架穩定就算了....

回覆 8# vtrchan

睇吓有冇四方金屬枱腳, 綁鬼住佢落枱腳散熱

回覆  vtrchan

睇吓有冇四方金屬枱腳, 綁鬼住佢落枱腳散熱
chinwah 發表於 2014-6-14 15:59

我放左響窗台,  無得外借散熱....