主要想用Photo Station ,DS214SE夠唔夠快?定係要214Play先夠?

我而家用緊DS211, Photo Station轉相超慢

睇Spec成日都話家下新果批Synology CPU已經有晒floating point, 所以唔會話慢得咁過份, 有冇用緊嘅師兄可以分享下?

另外, 而家係慢到, 連開個admin page都慢, 所以真係要換喇, 如果214SE都OK的話, 緊係平平地換SE就算 ,唔得就唯有忍痛買部214play

揀得214play
我情願揀Q記269H
又多1GB RAM又多個HDMI

(Sent from HKEPC iPhone app)

揀得214play
我情願揀Q記269H
又多1GB RAM又多個HDMI

(Sent from HKEPC iPhone app)
9658@transperth 發表於 2014-10-23 18:36

我都有諗過Q記, 不過因為主力用Android app或iOS app睇相, 見Q記個App都仲好新, Comment度又有人話隻app唔work, 所以都係想用返S記會穩陣d

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.qnap.qphoto

回覆 3# Argon

以而家QNAP更新的速度,我覺得你唔需要擔心依個問題

214SE始終都係ARM cpu,同你211個實際應用,速度上分別應該唔夠atom U的214play大…

214SE始終都係ARM cpu,同你211個實際應用,速度上分別應該唔夠atom U的214play大… ...
tingcrab 發表於 2014-10-24 01:09

我都知..  不過價錢差好遠ma...

211果粒U冇floating point ga, 而214SE就有, 所以想問下用過214SE嘅C兄, 轉圖會唔會慢到好誇張lor, 我部211入1000張相落去, 佢會轉幾日都未轉完, 如果214SE有正常轉圖速度, 咁就緊係平平地買呢部好過, 如果仲係轉得咁慢, 先考慮214play啦

我都知..  不過價錢差好遠ma...

211果粒U冇floating point ga, 而214SE就有, 所以想問下用過214SE ...
Argon 發表於 2014-10-24 01:34

都係果句,ARM CPU升ARM CPU,個分別唔大,即使加多個FPU,都唔代表識飛。
正所謂一分錢一分貨,貴好多係有佢道理;尤其S記分產品基本上係以performance去區分。

都係果句,ARM CPU升ARM CPU,個分別唔大,即使加多個FPU,都唔代表識飛。
正所謂一分錢一分貨,貴好多係 ...
tingcrab 發表於 2014-10-24 02:24

唔想為個相薄功能駛咁多錢jei...

如果夠用就得架喇, 只係想知214SE會唔會轉相都轉幾日, 如果唔會, 對我黎講就夠用

回覆 8# Argon

如果你唔想用咁多錢買部NAS,咁你每次upload相就要盡量用佢電腦個program黎upload相去photo station,咁對部214SE個cpu壓力會細好多。

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

回覆  Argon

如果你唔想用咁多錢買部NAS,咁你每次upload相就要盡量用佢電腦個program黎upload相去photo  ...
hkeric 發表於 2014-10-24 08:34

我都知呢個方法, 不過多數都放ftp或用windows file share俾其他人upload, 廢事又要叫人download又要裝又要教人用果個program