非常失望,『死雞』二只!

二年前一口氣買咗二只 2TB 死雞,一直放係DS212入面行mirror,冇塵冇碰到,SMART報告最高溫度44C. 經常hibernate.
一只幾個星期前突然死亡,MHDD都見唔到,另一只有超多 "relocated sector", "read error"....

對佢地咁好都一齊死,對死雞非常失望

半死雞 SMART

ching用緊邊隻model呀? 我隻DS212J都係行緊2隻seagate 2TB

ching用緊邊隻model呀? 我隻DS212J都係行緊2隻seagate 2TB
kenttam 發表於 2014-10-24 15:40

兩只都係 ST20000DM001.  建議得閒check 吓 SMART.
有咗 Read Error 同 Reallocated Sector ,部 DS212 仲以為 Normal!

兩只都係 ST20000DM001.  建議得閒check 吓 SMART. 有 Read Error 同 Reallocated Sector 時 DS212 都以 ...
tlab 發表於 2014-10-24 15:42

嘩, 一模一樣
個BACKUP SET返每日做一次先
CHING你D DATA救唔救得返?

嘩, 一模一樣
個BACKUP SET返每日做一次先
CHING你D DATA救唔救得返?
kenttam 發表於 2014-10-24 15:52

半死果只大部份data仲救到,另一只死直,試過換PCB都唔得  

CHING, 你要知道, ST20000DM001 係 FOR DESKTOP ->8*5
你 24*7 咁用, 除一除個鐘頭數, 你就知你隻 HDD 面個層係兩年, 底個層其實 OVER 3,4年

利申 : 同樣係 ST for nas 既賴野之人, 我同個FRD都入左好幾隻, 我4隻入面兩隻已掛

建議 FOR NAS, 都最低限度用 AV 版
AV 版唔係貴好多
當初我係諗住買 AV 版, 但剛好無貨, 諗住用住ST先, 應該問題不大, 點知就出事

CHING, 你要知道, ST20000DM001 係 FOR DESKTOP ->8*5
你 24*7 咁用, 除一除個鐘頭數, 你就知你隻 HDD 面個 ...
Owner.S 發表於 2014-10-24 16:34

我部NAS大部份時間都係 hibernate 咗,咁都衰

CHing 你d HDD 係唔係死雞?

建議 FOR NAS, 都最低限度用 AV 版
AV 版唔係貴好多
當初我係諗住買 AV 版, 但剛好無貨, 諗住用住ST ...
Owner.S 發表於 2014-10-24 16:36

啱!買咗WD NAS. 以後送都唔要死雞,好唔環保

你 24*7 咁用, 除一除個鐘頭數, 你就知你隻 HDD 面個 ...
Owner.S 發表於 2014-10-24 16:34

我每晚都會熄機, 暫時仲未有問題