[操作疑難] NAS新新手 DLNA串流其實有乜用架?

想請問NAS內面既DLNA串流SERVER其實有何麼用架?
因為小弟用電腦直接入NAS播片,開左DLNA和不開,好似都無分別.用手機/平板睇都是唔知有乜分別.
是否當太多人入左個NAS時, DLNA才會發揮作用?如果只SERVICE 1,2個人,開唔開都無分別架?

smart TV 一般都支援 dlna

咁就唔需要盒子都可以播片

DLNA 多數係為左方便其他DEVICE讀取NAS/PC資料, 例如: PS3/4, XBOX, AV AMP, SMART TV 直接係內聯網連NAS/PC播片用, 此方法可以繞過HDMI連接

感謝2位C兄的解答,都明解多左少少.
咁如果我響電腦度直接搵NAS的片黎播,開左DLNA和唔開,其實瀏覽質素和速度是否都無分別架?

咁如果我響電腦度直接搵NAS的片黎播,開左DLNA和唔開,其實瀏覽質素和速度 ...
warockson 發表於 2014-10-30 15:12

開左DLNA係for你多個連接方式, e.g. Smart TV/PS3內置支援DLNA, 但不支援Video Station等app
如果你平時用Video Station, 根本就唔會用到DLNA, 開唔開都冇影響

咁如果我響電腦度直接搵NAS的片黎播,開左DLNA和唔開,其實瀏覽質素和速度 ...
warockson 發表於 2014-10-30 15:12

直接經電腦開的話,就係經SMB share蒞開file,等同你map完個network drive,之後開個word file一樣。所以係唔駛開DLNA…

一些network player/Android Box都係可以用SMB或NFS讀取video檔案,從而達至睇片的效果…

而用DSfile App,則是用WebDAV,亦同DLNA無關……

開左DLNA係for你多個連接方式, e.g. Smart TV/PS3內置支援DLNA, 但不支援Video Station等app
如果你平時 ...
KinChungE 發表於 2014-10-30 16:39

原來系咁.我原先以為DLNA串流即系好似BT個原理咁,越多人用越快
謝謝CHING~~~

直接經電腦開的話,就係經SMB share蒞開file,等同你map完個network drive,之後開個word file一樣。所以 ...
tingcrab 發表於 2014-10-30 17:21

簡單D講,DLNA似乎對小弟無乜用.
請問CHING既經驗,你會用得到DLNA嗎?

仲有dlna 好像不是好多機支援 mkv , avi

簡單D講,DLNA似乎對小弟無乜用.
請問CHING既經驗,你會用得到DLNA嗎?
warockson 發表於 2014-10-31 11:34

無,從來都無用過DLNA;家裡的電視亦沒有任何上網設備,所以只用Android Box來播片。

正如樓上話齋,DLNA有不少限制,反而直接開file就沒有格式限制,只視乎隻播放機是否夠力去播放而已…