[操作疑難] 公司用NAS求推薦 (solved)

公司買個NAS

User: 6-10人
Volume: 12-15 TB
Local用,做下backup,入file等等

想平少少,4 Bay或5 Bay都得
要read得快,讀video類,唔需要write得快
Update: 唔會RAID

除左自己build NAS外,其它都可以接受

如果想做Link Aggregation,除左個NAS,仲有咩要注意?

求推薦,感激

Update: 唔買NAS,用部機做server算,慳返
thanks everyone

點樣swap HDD?
WS做完野直接插隻hdd上nas到?

回覆 2# eh

係呀,用完一隻HDD唔清空,直接換另一隻HDD

回覆  eh

係呀,用完一隻HDD唔清空,直接換另一隻HDD
rocco2005 發表於 2014-11-5 07:57

咁好難搞wor
冇咩nas設計泥比你咁搞,你會唔會買個hdd櫃桶簡單d?
唔係ntfs支援同要抄system入去都搞唔掂
唔想自己砌更加封埋Windows server條路

點解呢區d越蒞越多人會覺得NAS係可以隨便拔插?

之前已經有內地人問過,而家連本地人都咁唔make sense……

需知咩叫NAS的根源係點蒞先……
人地NAS原本concept就係無位就加部NAS上去,唔夠就再加多部NAS上去。

而家好多人的理念係本末倒置,以為滿左就換隻HDD落去就得。

你一拿走隻HDD, 入面D folder sharing, permission, 全部冇曬
插過一隻落去要重新format, create sharing, 又要兩日先用得

一人一隻USB3.0 external HDD 算數喇
你插下, 我又插下, 用滿左買過隻
洗乜用NAS

如果係做File server同backup既話正確做法係Mount network drive access file
set定時(non-office hour)做backup
當你15TB,4TB一隻,4隻砌16TB加多隻redundant既姐係5bay,預埋你升級直接買ds1815+,5隻4TB,牌子自選(雖然我個人唔喜歡死雞)行組raid5
有需要都仲有3個位(12TB)位擴充

當然你可以買ds1515+,少3個bay,要加先買dx513同hdd,不過考慮到dx513都成3k,不如而家加多k幾上1815+

另外就要睇下而15TB點做backup啦
a.買隻das(a.k.a USB HDD with RAID)4x4TB行jbod usb直插落nas
b.買多隻4bay nas 4x4TB行jbod 自己抄

Option方面可以考慮加埋ups,特別係係工廠大廈之類既地方

想做Link Aggregation=>NAS基本上都支援,Switch都要支援仲要夠多port
上面我講果2隻行到4port aggregation,8port switch得番4port,夠唔夠用自己諗
有多過一隻switch既自己睇下會唔會有bottle neck

以上

回覆 6# kclam

基本上唔set任何野
    如果咁唔swap HDD都冇問題既,只係有新data就要先backup後transfer

回覆  kclam

基本上唔set任何野
    如果咁唔swap HDD都冇問題既,只係有新data就要先backup後transfer ...
rocco2005 發表於 2014-11-5 10:08

掉曬上nas到統一再backup未得囉
咩都要自己搞既,學7樓講一人一隻USB3.0 external HDD 算數喇