想問一下聽有一些師兄講可能會用vm 做nas

想知度有師兄可能會用一部機再裝vm
vm 再裝一些nas os 來當nas 用
其實這樣我覺得都幾好~
nas 其實硬件要求唔高, 可以一部機做好多部nas
而vm 平台又可以好易移到去第二部機再建立返

但做起上來係咪可以咁理想?會有咩麻煩?
不過我最有疑問係關於它的待命系統

因為nas 都係想要慳電為主呢~
但如果冇人存取唔識去進入休眠狀態咁會唔太好呢
而用vm 起nas 又可唔可以做到返冇人存取可以進入休眠狀態?
又可唔可以一有人存取就自己會開返??

謝各位師兄~~

>但做起上來係咪可以咁理想?會有咩麻煩?
最麻煩就係HDD唔夠快
server LAN最好多過一條

如果隻VM server上面仲有其他大食guest行就會麻煩
我自己隻VM server上面就行左成8個guest
CPU用左唔夠1000MHz

最麻煩就係HDD唔夠快

如果隻VM server上 ...
ruri1234 發表於 2014-11-11 22:21

如果嫌harddisk唔夠快,可否用ssd裝os,storage照舊用翻傳統的harddisk呢?

問題就係storage要快.....

回覆 1# SIFAI
It is possible. I am running ESXi 5.5U2 with i5, Z87, 16GB RAM, Dell H700, Intel I350 Quad-Ports.
The roles of my ESXi server are Router, NAS, AD, BT, FTP, etc. Depend on your purposes and setting for the ESXi. If you only hold NAS and other small services, it would be greats using ESXi.

最麻煩就係HDD唔夠快

如果隻VM server上 ...
ruri1234 發表於 2014-11-11 22:21

我諗我都係普通 share 下野用途多呢~
但點先為之大食客?
我又估唔到可以普通咁用可用得咁盡wo

問題就係storage要快.....
ruri1234 發表於 2014-11-13 13:49

storage 唔夠快?
唔係要好多人用先會唔夠快嗎?
用途係bt? 定不斷長期存取細file?

回覆  SIFAI
It is possible. I am running ESXi 5.5U2 with i5, Z87, 16GB RAM, Dell H700, Intel I350 Q ...
ctkelvin 發表於 2014-11-13 14:43

未識 ESXi.   

不過我就係想主要慳電為主
如果唔識待休機就唔好了.....24x7 好食電咁(對於一般pc)

我諗我都係普通 share 下野用途多呢~
但點先為之大食客?
我又估唔到可以普通咁用可用得咁盡wo ...
SIFAI 發表於 2014-11-16 12:06

睇你有咩guest係上面行
如果你d guest唔會一齊有野行咪無問題

大食咪睇你個guest駛唔駛多RAM, IO要求高唔高

storage 唔夠快?
唔係要好多人用先會唔夠快嗎?
用途係bt? 定不斷長期存取細file? ...
SIFAI 發表於 2014-11-16 12:09

都係個句...睇你行咩guest做咩啦
如果你又有SQL server, 又有File server, 又有Email server, 又有Web Server, 又BT.....
而且隻隻server都會係咁有loading
咪要IO高