[操作疑難] 用Synology 214se行PHOTO STATION會唔會好慢????

轉檔方面不抱任何期待,時間長沒所謂,反正都係轉一次而已,只考慮實際打開相薄的時候是否暢順,用手機連接/用電腦看的時候會唔會好窒??(相片數量接近2000張)

本身已有A牌202TE,相薄運作算是流暢,但A牌不支援多層資料夾,分類好麻煩,APP亦沒有IPAD版本,所以想入一部平價S牌NAS儲相,但假如轉檔後睇相都不順暢就只好放棄

一個字,會
唔好對ARM CPU咁多性幻想

轉檔方面不抱任何期待,時間長沒所謂,反正都係轉一次而已,只考慮實際打開相薄的時候是否暢順,用手機連接/用 ...
正義朋友 發表於 2014-11-13 21:28

214SE 得800 MHz 可能差D
我用211+ 1.6GHz 轉相唔使諗, 全部用PC轉, 睇相完全無問題

btw, 岩岩見到S記photo station又有更新, 又有新function
Q記呀Q記, 你幾時先有大更新呀!  
我要有sub-folder, 我要有password share

214SE 得800 MHz 可能差D
我用211+ 1.6GHz 轉相唔使諗, 全部用PC轉, 睇相完全無問題

btw, 岩岩 ...
p0486 發表於 2014-11-13 21:39

即是最起碼都需要213J??

即是最起碼都需要213J??
正義朋友 發表於 2014-11-13 21:49

我唔知800MHz會點, 要問下其他CHING
不過我211+ ARM CPU睇相都OK

我唔知800MHz會點, 要問下其他CHING
不過我211+ ARM CPU睇相都OK
p0486 發表於 2014-11-13 21:51

THX,不過多口問問,Q牌相薄跟A牌一樣只有一層,不支援SUB FOLDER?

之前用DS109, 依家用DS111, 睇相都ok 的
但DS214se 得800MHz, 轉相應該慢到咩咁,
用電腦轉完先過落NAS 會好d

回覆 6# 正義朋友

Q可以folder view,但效果好似麻麻

(Sent from HKEPC iPhone app)

回覆  正義朋友

Q可以folder view,但效果好似麻麻

(Sent from HKEPC iPhone app)
wa124 發表於 2014-11-13 23:05

folder view同file station差唔多

此post已討論過:

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D5

請不要再比較邊隻ARM base的NAS轉相會快d,唔該……