出發前做準備,Q 記 NAS 幾問

其實部NAS 隨左做 storage 之外,仲想用黎錄電視,睇片,玩 PT 等
因為想直出電視 (HDMI) ,打算買 Q 記269H 或251

1.   打算買 2 bay NAS 行 raid 1,如果好不幸剩係隻 NAS 瓜左,harddisk 入面既資料可唔可以係其他 PC 上讀到?

1.1 部NAS 瓜左之後,換過同牌子但唔同 model 既 NAS,入面D 資料可以即時讀到 ? (即隻 269H 死左,換隻251得唔得)

2. 很多時DL 回來既片都有字幕或雙語的,用 XMBC 睇有無得揀字幕或語言黎聽?

3. Q 記錄電視通常幾多 G 一集? 因為會係番部電視睇,1080i 就走唔甩

1.唔可以,講真通常死Harddisk/火牛/風扇,機未聽過會死
2.可以
3.可以
4.未試過

其實部NAS 隨左做 storage 之外,仲想用黎錄電視,睇片,玩 PT 等
因為想直出電視 (HDMI) ,打算買 Q 記269 ...
Comeon 發表於 2014-11-15 11:06

1,聽講裝個軟件可以讀到
1.1,讀到
2,可選字幕及語言
3,你要買隻TV 手指,睇置頂post

回覆 2# [email protected]

我 469pro試過死左個HDMI , 要成塊板換

1.唔可以,講真通常死Harddisk/火牛/風扇,機未聽過會死
2.可以
3.可以
4.未試過 ...
[email protected] 發表於 2014-11-15 12:37

試過239pro壞底版,要成塊換!

咁慘 因為我身邊嘅fd用469Pro 269L都無聽過佢地出事

回覆 1# Comeon

1. 要用linux

2. yes

3. yes

4. 睇你錄邊個台, 4~8GB

回覆  Comeon

1. 要用linux

2. yes

3. yes

4. 睇你錄邊個台, 4~8GB
wa124 發表於 2014-11-15 13:20

哇,要 4-8G 咁多
我通常係錄 明珠台既外國劇集同 J2,咁都要 4G per hour ?
等我仲打算入 2T X 2 就搞掂添 ......

哇,要 4-8G 咁多
我通常係錄 明珠台既外國劇集同 J2,咁都要 4G per hour ?
等我仲打算入 2T ...
Comeon 發表於 2014-11-15 18:47

當5Mbps計, 1分鐘~37.5MB
一個鐘就係2250MB

回覆 8# Comeon

Sorry記錯左
HDJade 一小時 ~4GB
明珠台果d應該 ~2GB