[開箱] [A記7系列首發] AS-7004T+SSD (RAID0) + 3TB (RAID1) 玩法~.~

聖誕節4日假岩岩過左, 呢4日買既野都算多@.@
D 4K 電視好似開大片咁由6K到10K 都有交易, 行一轉百記咩牌子都睇曬.
最終買左部LG 49" 3D+4K電視 (型號價錢唔講啦=.=有行百記都會見到咩咩卡既優惠)

買完4K電視機就想搵埋隻player...見到山寨機好多都話支援4K, 但睇實際DEMO又好似差好遠,
所以放棄左. NAS一直有用開A記同Q記, 唔好問我點解唔用S=.= 都係D銀紙同硬件問題.
係屋企主要用A做Server (HTTP+FTP+MAIL+MEDIA) Q做Backup同add-on功能.
我諗應該會有人話點解唔倒番轉用Q做主A做Backup. 解釋好簡單亦好個人=.=...
A = 硬件強, 平價, 軟件 (簡單或者簡漏), 最重要係我開咁多野都好穩定, 同官方SUPPORT我要用既XBMC同Mail Server
Q = 自主性強, 有D咩要加要裝可以用3rd軟件, 但重點係煩......Bug起上黎食自己, 轉片堅慢 (ipad 4G 收爆格轉720P lag到我想哭)

廢話好似多左D=.=///其實都係想分享下我買左A記隻4K Player nas@.@ AS-7004T
Spec 睇Link 唔打出黎啦: http://www.asustor.com/product?p_id=29&lan=en
由於小弟好鍾意DL片同睇片 (咩片心照吧) 去到外國都要睇 乜乜乜 XD 之前我都有post過AS-302T既轉碼, 順到無朋友.
所以再一次買A記既NAS~.~ 屋企3隻NAS啦就黎比人嘈~.~

是次菜單有: 洗左皮機野啦....
ASUSTOR AS-7004T 一隻
ADATA SP920 256SSD 二隻 (RAID 0)
HGST 3TB HDD 二隻 (RAID 1)

講左咁耐去片先~.~
今次裝機都POST下出黎比大家睇, 撞正A記轉2.3 成個介面靚左. 對於我呢D高要求人士自定Setup吧!

Dual Lan 屋企用Load Balancing 是常識吧

入到介面有IOS8既風味, 我就係鍾意咁簡單=.= 太多野又要LOAD JAVA會慢~.~

曬命時候到@.@ 點解用2隻SSD行RAID0? 我屋企3部電腦都係SSD行RAID0 上引掛~.~
不過重點係, 真係超快!!!!

2隻3TB HDD 就黎放DATA同BACKUP 所以走RAID1

APP Center 裝野...5分鍾唔洗裝曬...究竟係CPU快(i3), 網絡快(BB1000), 定係SSD快? 自己諗下啦
可能要3樣野加埋先咁快=.=V

我成日話快...究竟係幾快? SMB比張圖大家睇下...175MB...痴左線~.~ 6秒copy完
(Router用AC68U) 個DMG正版黎嫁, 唔好問我囉=.=...XD

平均使用率@@ 大家見到過40%果時我裝緊APPS

好...攪完基本SETTING係時候試試4K啦~.~首先駁HDMI...呢一版係1080黎既=.=...

跟住禁入XBMC 1秒都唔洗 =口= 真係爽到冇朋友....

啦終於見到4K啦感動>3< 順帶一提 XMBC 13先支援4K AS-7004T係預設的XD

好!第一件事開片 \____/V 震撼~.~ 先聲明張相用手機影=.=...唔好問我點解張相唔清...

另外試D其他人成日講既野 - HKTV 先裝之前有CHING放既ADD-ON,
再開片KO...順但唔清因為HKTV 依家得720 你諗一諗用4K 睇720 就知可以有幾唔清...
期待HKTV 有4K CHANNEL~.~

好啦講到呢度, 都差不多 其他開SERVER既野都係果3幅屁我就唔多講啦...
有CHING都買左可以一齊討論下~.~ 拍謝~

A記,用到心淡,咩都有,咩都唔得,連休眠完都起唔返身死機要抆插穌(兩次訓兩次都死機,冇第三次架啦,又一個廢功能被停用)
HDMI廢到掉制不如買個盒子冇咁嬲
PS:用緊204TE,如果你話平野係咁,咁點平都好,都唔應該拎平為埋由,掉個咩都唔得既產品出黎昆消費者,只會拖死自己名聲

A記,用到心淡,咩都有,咩都唔得,連休眠完都起唔返身死機要抆插穌(兩次訓兩次都死機,冇第三次架啦,又一個廢功 ...
billyck2 發表於 2014-12-29 10:40

@@ 鄧你唔好彩...有冇囉去整過?
我都試過一次要抆插穌不過最尾搵到個原因係隻SWITCH(HDMI)整輕左我呢NAS~.~

@@ 鄧你唔好彩...有冇囉去整過?
我都試過一次要抆插穌不過最尾搵到個原因係隻SWITCH(HDMI)整輕左我呢NAS ...
alvinchoy 發表於 2014-12-29 10:51

佢係冇整搞,自己休眠先一定死機,你手動叫佢訓,叫醒佢,佢又好正常起到身,即係佢唔係壞

佢係冇整搞,自己休眠先一定死機,你手動叫佢訓,叫醒佢,佢又好正常起到身,即係佢唔係壞 ...
billyck2 發表於 2014-12-29 11:02

咁奇怪...........老實講我無呢個問題.......我都係用佢預設個休眠

回覆 4# billyck2

My 202TE has schedule sleep at 1:ooam and start at 08:00am and works without issue though...

用緊202TE 升左2.3 有好有唔好順左, transmission gui 連開20幾個任務唔再hang,
但外置USB HD炒唔到野.
都有諗過升級師兄隻AS-7004T, 可惜一睇價錢(好似8k)已經無左A記既性價比,
加上無4K電視~~ 想問下AS-7004T唔係有內置SSD裝ADM咩?

用緊202TE 升左2.3 有好有唔好順左, transmission gui 連開20幾個任務唔再hang,
但外置USB HD炒唔到野.
...
lschun 發表於 2014-12-29 11:49

想問下AS-7004T唔係有內置SSD裝ADM咩? 呢個唔知@@~
開初覺得8K幾真係貴不過望下D4K PLAYER 香港選擇少外國既話圍番都5-6K
當4K Player + NAS 會合理D.

我比較想要Asustor個8 Bays既機箱多啲
自已返買料砌依然會比較平

CHING 咁勁用 SSD 黎玩 NAS,個速度係唔係比一般HDD快好多?