[操作疑難] [已解決]Synology DS211j 過DATA 由PC去DS好慢

我插法係咁既 PC-->ASUS RT-56U-->NAS
得大約8-10mb/s, 直插都係一樣情況, 行緊raid1, 用緊seagate st3000dm001,
同樣咁插法ds1010+, 我唔知快定慢, 但最少行到50-60mb/s
唔知我邊度設定有錯呢? 我見其他人講211j行到最少30mb/s
2部ds都係4.2-3211
有無ching知咩問題?

211j 我行到盡唔過 20 Mb ,全 Giga network .
Windows 抄大 file 顯示出黎可能有 30 左右,實數唔到

哩隻野俾我拎左做 backup 既 backup + 行 surveillance ,正常日用要好有耐性 ..

你可以試下開 jumbo frame 但其實差距不大
可以試既方法我試齊了 ..

211j 我行到盡唔過 20 Mb ,全 Giga network .
Windows 抄大 file 顯示出黎可能有 30 左右,實數唔到

哩隻 ...
iamfish 發表於 2015-1-5 02:02

最慘係, 我抄10GB一個檔既FILE WINDOWS顯示得8mb/s... 當堂嚇一跳

有冇試條線本身有冇問題,係唔係行緊 giga ?
有時插唔實會變左 10/100 。
8Mb 你又真係太誇,得8Mb 俾我即掉佢落屎坑

有冇試條線本身有冇問題,係唔係行緊 giga ?
有時插唔實會變左 10/100 。
8Mb 你又真係太誇,得8Mb 俾我即 ...
iamfish 發表於 2015-1-5 02:10

插實哂, router行緊full duplex giga, 電腦都係gigabit port... 我搞左好耐都唔知咩問題, 我見其他文d人話行到30-40mb/s, 我心諗夠用喇-_- 點知返到嚟得8mb/s, 又以為lan線問題, 換左條cat5e都係一樣-_-

其實可唔可以拆隻hdd出來用電腦過完之後再插返落去... raid1行緊會唔會mirror返... ?

你可以試下開 jumbo frame 但其實差距不大
可以試既方法我試齊了 ..
iamfish 發表於 2015-1-5 02:04

你係另一個post先至因為亂開jumbo frame先出事,而家竟然亂教人開jumbo frame?你有無過份左d呢???

你係另一個post先至因為亂開jumbo frame先出事,而家竟然亂教人開jumbo frame?你有無過份左d呢??? ...
tingcrab 發表於 2015-1-5 04:59

jumbo frame ,同 syno 有乜必然相關既問題,我讀書少,請教下。

響討論區分享意見有得幾過份?唔通用syno炒過raid就叫人一世唔好用raid?技術本身無辜。
又,jumbo frame我開左應該有十幾年,又有乜問題呢,因為 dsm 問題而停用一樣野,咁算係斬腳趾嘛?

其實可唔可以拆隻hdd出來用電腦過完之後再插返落去... raid1行緊會唔會mirror返... ? ...
eddielai1987 發表於 2015-1-5 02:57

唔好亂黎...等陣佢全隻幫你rebuild 你會想死
本身隻211j有冇開好多 service ?
如果 service 多,本身又行埋 raid 1 ,咁會慢上加慢。
raid 1 已經拖慢左部 211 j .. 如果再開多兩支 cam ,開埋其他野,佢同死左分別不大..