[操作疑難] 請問怎樣把大容量HDD 格式化為ext4

有隻6TB HDD想把它格式化為ext4,
之前曾使用 MiniTool Partition Wizard軟件,但只能格式化2TB空間
請問各位有沒有其他簡單方法可以做到?
感激不盡

用linux機咪可以……或者係S記當external drive,之後係DSM入面format返即可。

用linux機咪可以……或者係S記當external drive,之後係DSM入面format返即可。
tingcrab 發表於 2015-1-5 17:35

多謝CHING意見,可惜我沒linux機同S牌NAS....

Ching,
那為何要ext4? Android box? TV box?

多謝CHING意見,可惜我沒linux機同S牌NAS....
oneoso 發表於 2015-1-5 21:22

有 Linux live CD/USB

唔洗裝,只要set boot 機就得

Ching,
那為何要ext4? Android box? TV box?
TT_Aragorn 發表於 2015-1-5 21:33

有部music box的器材,內裡是使用ext4格式的HDD,想換個大容量的HDD取代原先的

有 Linux live CD/USB

唔洗裝,只要set boot 機就得
kofz 發表於 2015-1-5 21:48

頭先搞左一輪用左GParted 想format隻6TBHDD為EXT4
但只可以format 2TB以下空間......唔通要買NAS先做到這個效果
定係EXT4有2TB容量限制?

頭先搞左一輪用左GParted 想format隻6TBHDD為EXT4
但只可以format 2TB以下空間......唔通要買NAS先做到 ...
oneoso 發表於 2015-1-5 22:48

EXT4 冇 2TB 限制喎,我部 Q 記 NAS format 到 6TB EXT4