用咁耐電子野,第一次買NAS,第一次最短時間買左3日被HACK了,好得人驚

14:50入了,創了admln,改埋admin pw
唔怪當時我登入不到
又裝埋VPN SER套件, 又註冊了帳號

可能之前搞迅雷遠程,開了終端機,
迅雷遠程搞了=沒搞 0KB, 仲來了呢單野

乜牌子... ?
可以唔出街就唔出街.

睇唔明嘅?
有冇人可以幫我翻譯吓?

回覆 2# iamfish
S記牌子 214SE
點樣整唔出街

可能整左遠程迅雷

回覆 3# TimCook
我想簡短些
14:50他登入了,首先建admln帳,改了admin密碼(15:10我才發覺登入不到)
之後他裝VPN SER , 建立網絡群組員admln ,開了ports, 又註冊了MYDS ,之後我入DS 密碼錯了被BAN
我拔線也登入不了,之後RESET,才發現被HACK

發生事件前, 他自帶XUNLEI太雞, 常常TIMEOUT
才攪遠程, 可能咁...

回覆  TimCook
我想簡短些
14:50他登入了,首先建admln帳,改了admin密碼(15:10我才發覺登入不到)
之後 ...
Rybka 發表於 2015-1-8 17:33

佢點登入嫁? 佢撞 PW 入去?

你本身的DSM的管理戶口有冇設定密碼?密碼是否只是‘1234’之類的容易撞破的?
你安裝什麼『迅雷遠程』有冇設定密碼,密碼強度是否足夠等?
如果你咩都冇做,甘個D cracker 唔搞你部野真係對唔住自己。不過佢甘張揚,又起account,又封物主account,睇來都唔係咩高手。高手係搞緊你/搞完你你都唔知道個D。個D先有資格叫做hacker。

咩都唔識就出大海?就好比小肥羊自己衝佐入狼群,結果......
個D俾人控制來做DDOS攻擊既未就係你呢D lor...

你本身的DSM的管理戶口有冇設定密碼?密碼是否只是‘1234’之類的容易撞破的?
你安裝什麼『迅雷遠程』有冇 ...
t61 發表於 2015-1-8 18:30

又係喎,似整蠱多D喎,如果我係 Hacker,我點會封你個 Account 呢?咁做咪太易俾你發現囉?
仲有,苦主都未講係咩牌子?咩型號?咩 Version?

回覆 8# TimCook

佢咪講左
    S記牌子 214SE

好彩我依d新手都係用Timecap 咩都唔洗煩又唔出海