[求助] NAS 和 NOW Netvigator 溝通問題

背景:
1. 我裝左NETVIGATOR 佢有隻HG8045 ROUTER比左我 (光纖轉WLAN)
2. 我自己用緊BUFFULO WZR-HP-G450H (HG8045其中一個LAN PORT插左 G450H既WLAN)
3. 我係HG8045 SET左DMZ 去自己ROUTER既internal IP

現況
1. ROUTER設定既VPN可以正常使用
2. 係街用IP +PORT 5000可以入到 SYNOLOGY既DSM

問題
1. 如果用QucikConnect.to進人失敗
2. FTP連接失敗

請問我應該點SET先岩, 以上問題係我用HKBN時都是正常使用的

Netvigator好似係block咗80同21……

via HKEPC Reader for Android

Netvigator好似係block咗80同21……

via HKEPC Reader for Android
tingcrab 發表於 2015-1-13 10:38

回覆 2# tingcrab

BLOCK左????=="

我部NAS直吉NETVIGATOR比既ROUTER開DMZ都冇事
80 行到

我netvigator 21冇block過喎

(Sent from HKEPC iPhone app)

我netvigator 21冇block過喎

(Sent from HKEPC iPhone app)
9658@transperth 發表於 2015-1-13 12:52

有機會係俾隻華為咬左個 port
唔記得係唔係樓主既 model

之前幫人set 玩左我好耐
最後用admin 都攪唔惦setting
要換 modem

又,hkbb好多port都block,netvigator我就冇試過block..

我部NAS直吉NETVIGATOR比既ROUTER開DMZ都冇事
80 行到
ken1437 發表於 2015-1-13 12:42

請問你直插NAS去modem 咁modem仲有冇駁router出wifi

我另一個問題係唔知用modem wifi定自己450H wifi傳輸能力較好 冇濺試過

我驚NAS吉左modem 但我用緊450 wifi 會搵唔到隻NAS

有機會係俾隻華為咬左個 port
唔記得係唔係樓主既 model

之前幫人set 玩左我好耐
最後用admin 都攪唔惦s ...
iamfish 發表於 2015-1-13 13:01

我冇admin入modem 只可以用user入
應該netvigator刻意唔比

我冇admin入modem 只可以用user入
應該netvigator刻意唔比
edmondlaw 發表於 2015-1-13 13:23

頭先search ,google話我知之前玩我既 model 就係 8045
(用 admin 都冇用,試過的,firmware 問題)
打去 netvigator 吧