雙LAN 既 NAS single session 可否行足 2Gbps ?

一直都想將 local drive 轉做 NAS,但問題係行 Giga port 真係慢得滯
早年見有 Ching 開箱講過 dual LAN port 既 nas 就咁 send 一個 file 最盡都係行得 1Gbps
但同時 send 幾個 file 先可以行哂 2Gbps,想問下依定d 機仲係咪咁?

你需要找的相關資料係叫link aggregation。

不過你需要NAS有dual LAN NAS之外,重要有支援link aggregation的switch之餘,部腦都要有dual LAN先得。

你需要找的相關資料係叫link aggregation。

不過你需要NAS有dual LAN NAS之外,重要有支援link aggregatio ...
tingcrab 發表於 2015-1-13 21:34

你好像唔清楚我問咩問題.......

你好像唔清楚我問咩問題.......
Comeon 發表於 2015-1-13 21:45

SORRY未睇清楚問題……

一直都想將 local drive 轉做 NAS,但問題係行 Giga port 真係慢得滯
早年見有 Ching 開箱講過 dual LAN po ...
Comeon 發表於 2015-1-13 20:14

Try QNap QTS 4.1 & Windows 8.1.
都有支持 SMB 3.0, multichannel.

早年見有 Ching 開箱講過 dual LAN po ...
Comeon 發表於 2015-1-13 20:14

https://delightlylinux.wordpress ... -and-xubuntu-14-04/

為再confirm返,我睇番上面條link,應該只有多過一個transfer先至有顯著效果……

人哋咪答咗你, 你唔明仲話番人哋唔明
簡單d答, 一開始 dual LAN NAS single session 可以去到 2Gbps

人哋咪答咗你, 你唔明仲話番人哋唔明
簡單d答, 一開始 dual LAN NAS single session 可以去到 2Gbps ...
GbE 發表於 2015-1-14 08:14

又多一個人唔明

睇多一次都唔明我問咩,或者對果篇文章都唔知講咩既,可以睇埋另一位 HKEPC Ching 講既果個問題
希望你明白我係知道 link aggregation 係乜,但你又知唔知道 QNAP + link aggregation 係有D 問題
我只不過係問 2 年前出現既問題,今時今日 Qnap 解決左未?

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1773633

依個唔係QNAP同link aggregations之間既問題
其實係LACP既限制
同一個host send出黎既frame, 基本上只會係同一條實體link咁傳送
所以傳送單一file由host A去host B, 咁只會一條link有activity
但多host connection and transfer既時候, 先會用得哂兩條link既bandwidth

要幾多隻 HD 行 Raid 幾至可以招呼到:
- 同時 send 幾個 file 先可以行哂 2Gbps