[操作疑難] 想買個NAS 做公司Server 既backup

而家用緊個有D過時既win server 2008, 約20人用, 想買個NAS做backup, 有以下要求:

1) 作為backup server 用, 即係win server 2008部機萬一有事, 用NAS 做backup
2) 夠20個人行既read write speed - 其實唔會好大bandwidth, D file 最多都係30mb, 都唔多人同時用
3) backup win server 2008 既data, 唔知咩方法好, mount or NAS 既drive 落去, 之後set incremental backup?
4) (optional, 不過最好) 做win server 2008 既mirroring, 姐係, win server 2008 既data 有咩改動就即刻 mirror 去部NAS

仲有想問既係
5) win server 2008 比如話有D file 係server delete 左, 點retrieve 返?
6) 點backup 先係最安全? 第一係keep track of file versions(changes), 第二既係full backup
7) 之前睇到話NAS 唔係太安全, 又見到有SyncLocker, 係唔係用windows / linux 做server 好D? 我唔怕煩去set 的.
Thanks!

而家用緊個有D過時既win server 2008, 約20人用, 想買個NAS做backup, 有以下要求:

1) 作為backup server  ...
saldtch 發表於 2015-1-29 00:29

睇你要求好似要HA多過一部backup server……建議都係正正經經搵部server做這類工作,再加合適的軟年配套去做backup/snapshot……

至於NAS安唔安全,其實同server大同小異,點都係經firewall先出街架,同埋出街d port盡量不用的話就不要開去大海……

睇你要求好似要HA多過一部backup server……建議都係正正經經搵部server做這類工作,再加合適的軟年配 ...
tingcrab 發表於 2015-1-29 04:42

請問什麼是H A? 有咩software 推介呀?

OH, 已search 到咩係HA.
但synology 話用NAS 都可以做HA?
https://www.synology.com/zh-tw/knowledgebase/tutorials/585

你係想20人可以存取到Windows Server上的Share Folder,還是將隻Backup NAS用來做Network Share俾20人用?

如果前者,隻Windows Server個Share Drive買多隻做Mirror就已經可以做到HA,如果後者…咁你諗清楚個Backup方案先。

S記NAS都有HA的,但就只係將一隻NAS內的Data Backup去另一隻NAS上,貴少省好似有Replicate,但我都唔太肯定。

你係想20人可以存取到Windows Server上的Share Folder,還是將隻Backup NAS用來做Network Share俾20人用?
...
XexeX 發表於 2015-1-29 17:32

其實我真正想做既真係HA, 不過如果太煩, 可能會做住incremental backup 先.
你話加隻HDD 做mirroring 係點set?
基本上而家既Server 都有D過時, 有小小想真係整兩隻mirroring servers. 當然唔好太貴, 你話加多隻HDD 入原本既server, 其實我係有D 驚如果部機死左(而唔係死HDD), 我其實係有必要多一部backup server 既

回覆 5# saldtch

聽落你/你公司似乎真係唔好太熟

認真, 買隻搵間細細地的Vendor同佢買隻NAS, 加埋安裝 同 幫你埋設定Server Backup, 再要求佢寫埋教學, 咁係對你最好的

上門 安裝+設定+教學(user manual for your backup and restore)我估大約$3000左右
有D好心Vendor有埋1-3個月電話/remote咨詢 (你當佢打左入成本啦)   

NAS $ + HDD $ + Service $

回覆  saldtch

聽落你/你公司似乎真係唔好太熟

認真, 買隻搵間細細地的Vendor同佢買隻NAS, 加埋安裝 同  ...
wunit 發表於 2015-1-29 23:19

凡事總有第一次既, 唔係唔想俾$ 人整, 係想自己同自己公司學整, 就唔係下下搵人幫,
我而家想試既係, 買多一部Server/NAS, 4個bay, 行兩隻raid (或者唔使), 兩隻hdd 做backup, 兩隻做mirroring, mirroring 既方法係用win server 內置既drive mirroring, 所以要mount 新server 既其中一隻扮local disk, 方法末必"正中" 而且要扮local disk 有D難度, 唔得最多都係買多套software 來做mirroring. 同埋我想信我會識Set 隻NAS, 我真係無必要搵人返來整, win server 2012 我就真係相信我唔識.

反而而家最大問題係, 用NAS 到底安唔安全, 見到Synolocker 單野真係有D驚

回覆 7# saldtch

老實講,聽落你真係唔太熟IT,最好俾人搞番。IT呢行,Setup容易Maintain難,要做一個好o既Deployment更難。

如果你想學野,不如你講清楚少少你公司個Requirement,例如機可以死幾耐,要救幾知時間o既Data,Backup留幾耐等等…呢度應該有人俾倒Solution你。

BTW,就咁睇我認為你將Windows Server個Share Folder Disk做Mirror,再買部NAS定期Backup Share Folder已經OK。如果Windows Server死,起碼可以插番隻Disk Access番Data。

如果單純係要samba都仲work.
但其他service當隻windows server死左, 都係死晒ga姐wo~ AD, email......到時你D user連自已部機都login唔到, 咁你就真係企係度......你唔係要部NAS, 你係要多部server去做HA~ 仲有你唔識仲要懶醒咩上身......到有咩事上黎叫救命都無人救到你~

留意番... NAS 只是適用於資料備份, 死 Server 無補你行緊D APPS 的替代性.. 如你公司行緊D HR/ERP 系統.. NAS 只可極其量在救回/重設新 Server 時 當一隻 External Harddisk 比你 Restore 返D 野落去, 當然如果只是D 文件檔, 如 Word/Excel, 你無 Server 時, 你可直接 mount 個  NAS 當 Share Folder 用着先...

至於 Server 應定時/最低一次執行 Disaster Recovery Process...
另 設定返個定時 Shadow Copy  以備錯誤 File Delete 吧..