用S記又裝左4隻or以上ge ching大家行咩RAID?

S記唔support RAID10 expand呢點另我好頭痕,唔知大家又係行咩RAID ge呢?
我唔諗住行raid5,4隻hdd只可以死1隻呢個太唔穩陣,一陣rebuild果陣死多隻就煩
但又怕行raid6個RW慢過raid10好多,因為我會裝phpvirtualbox黎行vm, 所以機內local RW慢過raid10太多又係煩
唔知大家有咩好提議?

回復 1 #WingC

RAID10都只可以死一隻…

via HKEPC Reader for Android

回復 WingC

RAID10都只可以死一隻…

tingcrab 發表於 2015-2-2 03:07

我知,同組死晒兩隻就88嘛
不過相對黎講佢rebuild又會比raid5, 6快好多,因為只係成隻照抄過去
同埋就算真係死晒我都仲有at least 1份stand alone backup, 重要野仲會有多份異地backup

回復 3 #WingC

所以RAID5唔穩陣係唔成立……

反而RAID10唔夠space efficient,得50%…呢點係nas「bay到用時方恨少」中,能安全地搾取最大空間下RAID10一項弱點…

加上無得一路加上去,一SET就成SET好哂無得後加,呢個先最大問題。SET完如要換走整套HDD 1TB x4 上4TB x4要砍掉重練…

而且RAID10一定要雙數…

因此以上原因,我不會用RAID10,至多RAID5再多做scrubbing……

岩岩入ssh check過,dsm5.1個mdadm version 仲係n年前ge 3.1.4, 連3.2都唔係==
我最怕就係raid5 rebuild中途死多隻,咁我就食得蕉,好多時D野就算有backup,重新成個raid做過都好煩
我而家度緊用4隻黎起個raid10先,之後慢慢分階段換再大D ge volume(廢事一死死幾隻,同期買好易一死就一齊死),日後夠4隻大D容量ge HDD就靠mdadm cmd黎手動起過個新raid10,舊果個變做degraded raid10對抄D野落新果個度

回復 5 #WingC

RAID5 S記我係試過死一隻後再死,但當中有啲DATA重讀到……唔算無哂……
後未係forum度搵到相關資料,知道定期做scrubbing係有幫助,自此我呢四年,十五隻,三set RAID5都無再發生同樣事故。而且我重搞過二次大移動係原有RAID5當中逐隻換逐隻rebuild,最後安全完成整個disk expand過程……

如果DRIVE SET係多過五隻,say...1815的話我應該行RAID6了……

回復 5 #WingC

不過想再用大啲bay的話,我都唔信madam,我會diy nas行zfs…

回復 WingC

不過想再用大啲bay的話,我都唔信madam,我會diy nas行zfs…

via HKEPC Reader for Android ...
tingcrab 發表於 2015-2-2 06:08

相比mdadm我反而覺得zfs炒左要救仲煩,兼夾D資料大起上黎食好多ram
今朝試左用command起個degraded raid, 原來真係同我之前玩linux用mdadm起raid一模一樣,不過起完要再format多次做ext4,之後reboot

回復 WingC

RAID5 S記我係試過死一隻後再死,但當中有啲DATA重讀到……唔算無哂……
後未係forum度搵到相 ...
tingcrab 發表於 2015-2-2 06:07

定期做scrubbing ..... 請問S記有冇 ?

S記唔support RAID10 expand呢點另我好頭痕,唔知大家又係行咩RAID ge呢?
我唔諗住行raid5,4隻hdd只可以 ...
WingC 發表於 2015-2-2 02:17

多bay可以行RAID 6再加SSD CACHE, 咁速度應該唔會比RAID10慢, 容量又比RAID10大