想買隻 4 bay既 nas~求推薦~

屋企用緊隻213j 但剛剛爆左
想加多隻4 bay, 主要係bt 同睇片,用ipad air睇.
1.想問一下s 定q記好d?(q記未用過怕ng習慣,但睇post話q性價好d…我主要ipad睇片,希望要ios個app方便用。bt要方便,我用s記,放一堆種入folder裡面(我用電腦DOWN種,再入S記個FOLDER放種入去),佢自己去down,Q記可ng可以咁?)
2.想問下如果我有2個s記既nas,咁可ng可以將佢地連埋,即係一個帳號睇曬2個nas既野?如果可以要點做

2. 如果要連埋,要搵個HOST安裝及設定DIRECTORY SERVICES…如果唔想咁煩,人手backup user config restore落去另一部機都ok…

PS: 4bay好快唔夠用的……

via HKEPC Reader for Android

屋企用緊隻213j 但剛剛爆左
想加多隻4 bay, 主要係bt 同睇片,用ipad air睇.
1.想問一下s 定q記好d?(q記未 ...
laucs99 發表於 2015-2-15 10:23

qnap ios app認真唔多掂,唔夠android版齊,又唔夠直覺,iOS 7滑動返回之類完全冇。
要用iPad bt,一係用qmanger限定個幾個bt search engine,一係複製貼上Magnet link去web os個download station.因為ios係冇qget。睇片就用其他apps ftp 播。

我只係玩左幾個星期nas嘅新手,有咩錯漏就麻煩其他師兄糾正

2. 如果要連埋,要搵個HOST安裝及設定DIRECTORY SERVICES…如果唔想咁煩,人手backup user config restore ...
tingcrab 發表於 2015-2-15 10:49

暈... 要串埋既方法睇NG明>"<(超新手)... 請問有冇咩網頁會圖文教串埋2個NAS為一個?(我打曬D keyword都找ng到我想要既)
我見QNAP TS-651好似幾好...
想問下如果我用2個2TB harddisk組raid0 4TB(因為ng想曬位...又ng太重要野),之後再買多一個harddisk,可ng可以串入之前個raid0度成1個6TB?

qnap ios app認真唔多掂,唔夠android版齊,又唔夠直覺,iOS 7滑動返回之類完全冇。
要用iPad bt,一 ...
ekk5a11 發表於 2015-2-15 11:07

如果IOS整得咁NG好用,我可能會考慮S記多D>.<...
BT果度我打NG清楚>.< 剛剛更正,我用電腦DOWN種,再BT(因為用IPAD DOWN種太慢 )

暈... 要串埋既方法睇NG明>"..< 剛剛更正,我用電腦DOWN種,再BT(因為用IPAD DOWN種太慢 ) ...
laucs99 發表於 2015-2-15 11:10

我重暈……
兩部NAS係不能合二為一,始終都係兩個分開share個folder及user authentication出蒞,獨立一個個體。
你要格硬叫合體的話,一個mount去另一個NAS的folder就得:
eg: NAS1\video\nas2video 實則係指向 NAS2\video的內容……(經mount smb/nfs)
情況就好似Windows入面map另一個network drive般…

User/Groups一定係兩個獨立個體,除非你係用Directory Services,即等於Windows行Domain…

如果我講完你以上都唔識,我建議你睇下書講解下Windows share/networking...

回覆 3# ekk5a11

iOS版d app唔齊依樣真係
但聽聞3月會有一堆app出,唔知到時齊唔齊

我自己就用QFile比較多,功能上冇得頂,但UI真係有改善空間,唔係話難用,係唔好睇
睇片我通常直接開個影片APP(如AcePlayer, VLC)直接開
有JB的話,就用XBMC(推薦)

BT監看資料夾係Transmission的功能~
S記個Download Station = Transmission + S記UI
Q記要用返依堆功能直接安裝Transmission即可(APP Center有)