後悔買左QNAP TS-251

首先講下我既用途同點解買QNAP先
第一,當然要有HDMI,方便駁電視睇片
第二,儲存d相,因為有好多活動相要share俾人
第三,做cloud storage,生活工作中實在有太多files要upload / download, Dropbox/GoogleDrive太細了,要加大又要俾錢,最重要係我唔放心放係佢地度,俾人hack左既話,真係大吉利是!

咁要有HDMI, S記已經唔洗諗,即係得Q記同A記
A記睇左咁多師兄講既feedback, 個OS仲未得,bugs又多同唔太穩定,發展仲未成熟,
如果淨當佢係file server應該係C/P價值不錯既!但不惜我唔係!

最後平平地買Q記TS-251,點知就出事了~
Q記各方便都做得唔錯,UI好user friendly,唔敢說一玩就識,但起碼睇本manual不求人操作唔會難!
當然有d師兄話S記易用Q記難用,可能佢地只係玩過以前既Q記,現在Q記望落去UI同S記差不多,
可能兩間廠都有互相"參考"下掛?

講下有乜唔滿方意先,其實係....我問題!
就係貪平買TS-251,以咁既價錢來說,效能和功能都算幾好架喇!
我作為用家,呢個價錢有乜野對手係有咁既效能和功能而又平過佢先?

就係因為佢有太多功能,結果我玩玩下,結果同我原先諗既用途變左好多!
而家想貪心玩VM,但TS-251已經有心無力了!

幾滿意佢d mobile apps,唯一遇到既缺點係Qphoto睇到RAW檔,但好似無得share,
要用QFile當一般file咁share出去!

讚一讚QNAP既Dropdox like share file方式,真的不錯!

BTW, 有無師兄接收我部TS-251,等我upgrade上去TS-471?
我費事upgrade去TS-253/453都係唔夠快,索性一步到位好過!XD

想玩vm就唔應該買51
起碼揀53吧

首先講下我既用途同點解買QNAP先
第一,當然要有HDMI,方便駁電視睇片
第二,儲存d相,因為有好多活動相要s ...
MySQL 發表於 17/2/2015 02:31 PM

0蚊起bid放二手區好多師兄樂意接收, 其實要一部到位就唔係好夠性價比, 我覺得上453 Pro/653 Pro就啱啱好, 再上i3嗰d level就好貴, 倒不如砌itx nas黎玩vm/esxi仲好

想玩vm就唔應該買51
起碼揀53吧
9658@transperth 發表於 2015-2-17 14:40

自己衰law...又可以話係QNAP太多野玩XD
本身諗住簡簡單單的,點知越玩越高要求,haha...

0蚊起bid放二手區好多師兄樂意接收, 其實要一部到位就唔係好夠性價比, 我覺得上453 Pro/653 Pro就啱 ...
肥矢 發表於 2015-2-17 14:56

人大了,唔想搞咁多DIY野
最重要你砌機都做唔到QNAP某d功能,如cloud storage, mobile apps

錢預左俾人賺,但至少我覺得QNAP賺我錢係值,你砌部機都係差不多價,但功能同時間就差很遠了!

換53 lor,  上埋x63 仲興奮haha

自己都睇過TS-453既規格,感覺上好似同TS-x51差少少(CPU 4cores vs 2 core, 2GB ram vs 1GB ram),如果轉做ts-x53後都唔滿意咪又麻煩!所以先一步到位上TVS-x71好過!
好似話有x63用AMD CPU,但自己對AMD CPU興趣麻麻,所以不考慮了~

將隻TS-251放2手都有諗過,但要計計要補幾多錢先可以upgrade,如果買左10日唔夠,街價7折會否ok?

自己都睇過TS-453既規格,感覺上好似同TS-x51差少少(CPU 4cores vs 2 core, 2GB ram vs 1GB ram),如果轉做 ...
MySQL 發表於 17/2/2015 03:17 PM

7折eat價應該有人要, 一步到位攻頂:TVS-x71-i5-8G: Quad-core Intel Core i5-4590S 3.0 GHz Processor (Turbo boost to 3.7 GHz), 想玩埋vm, 梗係越多core同ram越好la, lm等你開箱

唔使賣,起個jbod黎做offline backup 包你無後侮⋯

同樓上一樣建議樓主留返個2 BAY做OFFLINE BACKUP仲全面