[操作疑難] 求救!Synology NAS用家請入

頭先睇睇吓NAS上嘅片突然有問題, 咁我即stop之後部NAS發出beep一聲, 本身有開住個web admin一直都一切正常, 一refresh就出現呢個畫面
Re-install DSM.jpg
, 咁我跟住即熄機直到而家

有冇朋友遇過呢個情況? 請問應該要點做? 要re-install DSM? 最重要係hdd嘅data仲keep唔keep得返(單hdd所以冇RAID)?

頭先睇睇吓NAS上嘅片突然有問題, 咁我即stop之後部NAS發出beep一聲, 本身有開住個web admin一直都一切正常, ...
TaxiDriver 發表於 2015-2-17 23:48

reinstall DSM 唔會郁倒 data partition
資料有冇事答你唔倒

reinstall DSM 唔會郁倒 data partition
資料有冇事答你唔倒
iamfish 發表於 2015-2-18 00:05

唔該哂, 咁即係點都要re-install DSM先知得唔得?

唔該哂, 咁即係點都要re-install DSM先知得唔得?
TaxiDriver 發表於 2015-2-18 00:23

你得一隻 HDD ?
怕死既話,拎走炒左既 HDD ,裝另一隻吉碟入去(預冇哂野),起左 DSM先

boot 好之後吉番炒既 HDD ,用新 HDD 既 DSM 黎 recover 番炒左既

你得一隻 HDD ?
怕死既話,拎走炒左既 HDD ,裝另一隻吉碟入去(預冇哂野),起左 DSM先

boot 好之後吉番炒 ...
iamfish 發表於 2015-2-18 00:26

不過咁既方法其實好蠢,講明
仲要你有是啤 HDD

你得一隻 HDD ?

boot 好之後吉番炒 ...
iamfish 發表於 2015-2-18 00:26

係得一隻hdd, 不過依家冇spare hdd可以試, 最快點都要聽日先去買新hdd, 但聽日年三十我唔知高登/黃金舖會唔會早收, 仲要跟住幾日長假...............

唉, 年尾流流先咁玩我...........

不過咁既方法其實好蠢,講明
仲要你有是啤 HDD
iamfish 發表於 2015-2-18 00:28

點解係好蠢嘅方法? 可唔可以講解吓?
同埋我而家情況能否建議最佳處理方法? 萬分感謝!!

Re-install DSM正常唔會搞到data
禁既中途睇清楚字眼就得,正常搞你data時會叫你確認

如果可以的話照iamfishc兄話齋,拎另一隻吉既Hard Disk去安裝返個DSM;除左可以解除驚重裝會洗掉所有東西的疑慮(其實係唔會洗)之外,更重要的是釐定個問題起因係邊……

我曾經都有過類似問題,突然間自己死左要reboot先得,開頭以為係hard disk問題,最後才發現原來底板出事……

係得一隻hdd, 不過依家冇spare hdd可以試, 最快點都要聽日先去買新hdd, 但聽日年三十我唔知高登/黃 ...
TaxiDriver 發表於 2015-2-18 00:42

樓上有 ching 解釋左了
有啲蠢(?)既原因係主要唔係咁用

傳統上場入面,年三十早收就唸多左
聖誕有早收都掩住嘴笑,何況新年
而且都唔可能全場鋪都係咁

或者,怕就打去三屍或者海鮮坊問下囉,又冇壞既