[操作疑難] 用DS213J內置的Secure Erase後REBUILD出錯

話說準備出走舊DS213J前想清除所以資料
就用左內置既Secure Erase
一隻要整成7~8個鐘唸住係好野黎
點知REBUILD到50%我就去訓覺

訓醒入唔到NAS
RESET之後用SYNOLGY ASSISTANT都搵唔到隻NAS
跟手拆左兩隻HDD出黎又OK, 插返入去又唔得
咁我就知HDD出事了...
馬上換隻1TB入去即時行得返
但兩隻3TB就無法初始化
插電腦初始化佢就 " 因為I/O裝置錯誤,所以無法執行請求 "
NAS見到3TB但就初始化途中無耐就消失左, 連ERROR MSG都冇

有冇師兄救亡...........

拆咗隻hard disk,駁落另外一部電腦check check先……check到無問題咪write一次zero……

via HKEPC Reader for Android

話說準備出走舊DS213J前想清除所以資料
就用左內置既Secure Erase
一隻要整成7~8個鐘唸住係好野黎
點知REBU ...
tata211 發表於 2015-2-19 23:55

電腦 hdtune 掃下隻碟
或者直接 mhdd

電腦 hdtune 掃下隻碟
或者直接 mhdd
iamfish 發表於 2015-2-20 00:01

MHDD唔掂
因為如果插住隻HDD
就會HOLD左係BIOS BOOT機畫面
等左1個鐘都BOOT唔到
有冇WINDOWS 軟件可以攪到

回覆 4# tata211

如果會hold BIOS畫面....
似係你隻HDD本身死左

MHDD唔掂
因為如果插住隻HDD
就會HOLD左係BIOS BOOT機畫面
等左1個鐘都BOOT唔到
有冇WINDOWS 軟件可以攪 ...
tata211 發表於 2015-2-20 02:36

試下用 USB 插隻 HDD, 我之前有隻 HDD 都係咁, 插 SATA 會 HANG 0係 BIOS... 但係插 USB 又讀到...

搭嘴 ,兩位 ching 答哂了
基本上可以拎去填海

呢個係 Synology bug (之前 嘅firmware 唔知係咪咁), 佢 lock 咗隻 HDD 唔識 unlock 番  ( Quick test pass, but long or write zero all fail ), password 係 "Synology" 定 "synology", QA 有講.
用 MHDD 解得番, 我都比佢玩鑊咁

呢個係 Synology bug (之前 嘅firmware 唔知係咪咁), 佢 lock 咗隻 HDD 唔識 unlock 番  ( Quick test pass ...
GbE 發表於 2015-2-20 19:46

咁趣緻 ??

晒咗好多時間, 不過發覺 secure erase 幾好, 唔駛 CPU 做嘢, 但要小心記住個 password.

MHDD ( DOS ) boot 起, SATA 要行 IDE mode ( MHDD 食唔到 AHCI / Native ), USB 做唔到