[開箱] 設定完成AS202TE

原本打算買204TE 點知SE無貨 改買202TE算了
反正3TB RAID1 目前夠用
日後整台UPGRADE算了

PHOTOS稍後
依然SETTING中

問問先.
ROUTER無開JUMBO FRAME 怕某些DEVICE不SUPPORT
包括我部PC
如果NAS MTU SIZE改9K 是否都會增加速度??
有無得DISABLE開關機BUTTON 原來SLEEP左就必須WAKE ON LAN (好麻煩)

回覆 2# wongcc2006

Ching,今時今日仲買202TE,都好難得,204TE先仲話低,
Router無開jumbo frame,全部devices只可以行normal,nas set jumbo frame,唔會快咗,
你第二個問題唔係好明?你disable on/off switch,咁要WOL,好正常,
不過,你最好唔好set sleep or auto off,行HDD Hibernation就可以

回覆  wongcc2006

Ching,今時今日仲買202TE,都好難得,204TE先仲話低,
Router無開jumbo frame,全部de ...
blkbd5 發表於 2015-2-25 11:38

其實204TE 我目前都用2BAY 3TB預計用2~3年
倒是考慮再UPGRADE 其實204TE只是多左2BAY, 其他CONFIG一樣 用住先
如果ROUTER開JUMBO FRAME, 會不會有些DEVICE不SUPPORT而用不到/上不到網???

你第二個問題 我其實想完全DISABLE左關機/SLEEP 因為我預左24*7
同埋部NAS好衰 用POWER制 SLEEP左 必須要按POWER才能解除SLEEP,(WOL都不能開到機)
我以為可以自動DETECT有人ACCESS NAS會自動解除SLEEP.

本身有考慮轉QNAP 2BAY ATOM賣$1999果款ATOM 不過唔喜歡個樣子/無HDD STATUS燈(ON BAY果款)

ASUSTOR呢款HDD燈比較似SERVER 死HDD會有紅燈

Long story short, while adm 2.2 was so so stable,  samba file sharing has became a nightmare after upgrading to 2.3.X

I'm now running 2.3.2 R2A1 (released on 16-Feb-2015) in 202TE ... samba file sharing is still no good

回覆 5# wongcc2006
HDD STATUS燈點會無
況且死HDD會出紅燈
Casing就無法 應該cost問題 將價就貨

HDD STATUS燈點會無
況且死HDD會出紅燈
Casing就無法 應該cost問題 將價就貨 ...
9658@transperth 發表於 2015-2-25 14:00

所以比較喜歡ASUSTOR. 只是不能UPGRADE RAM. 用慣SERVER STYLE HOT-SWAP DRIVE

回覆 8# wongcc2006

Ching,我行Raid 1,未夠一年,3T已經滿,好想轉4 bays,
都係第二個問題唔明?我無set sleep or auto off,部機唔會自動停,7x24 長on,有request,個HDD先至醒 (set hibernated),用USB thumb做BT,所以唔明你既問題,長着一定得。

另外,原來都有其他人受Samba 之苦,我投訴過,搞一大輪,最後都搞唔掂,我部Media Player再入唔到去202TE!

Ching,我行Raid 1,未夠一年,3T已經滿,好想轉4 bays,
都係第二個問題唔明?我無set ...
blkbd5 發表於 2015-2-25 17:24

我電腦HDD 640GB+2TB 用左幾年都未爆
3T已經有排用

SAMBA之苦??