[開箱] Synology DS214play 開箱功能解構、評價 (更新 舊手機做 IPcam #209)

NAS 好耐以前都曾經用過,但喺因為網速關係,慢慢就荒廢咗,最近幫公司搵類似 Server ,搞到自己都心癮起都想買部nas玩下,早排見 synology 做promotion,忍唔住買咗返屋企,不過就大出血了

見無咩師兄 post 詳細開箱文,手痕痕就打返一篇,第一次打開箱文,寫得唔好大家見諒,同埋可能長咗少少,不喜勿插

咁就正式開箱! 希望大家多多支持

1. 開箱 + 安裝 #1
2.
Video Station #4Video Station Playback 轉檔效能 #19
3. Audio Station #37網絡電台 #46
4. Photo Station #60
5. Download Station ( 新增搜尋模組 ) #145 ; DSdownload 下載 Youtube 影片 ( by happyt610 ) #153
6. DLNA #73
7.
Cloud Sync #185
8.
舊手機做 IP cam #209
9. 手機平板 Apps
     9.1.
DSphoto #92
     9.2.
DSvideo #135
     9.3.
DSaudio #161
     9.4.
DSfile #169
10. 桌面工具 Software
     10.1.
Photo Station Uploader #173

簡潔嘅綠白色設計,正面後面大大隻字Synology (好似怕你唔知佢喺Synology咁)。

打開咗有3舊嘢,1件喺電線,1件喺ds214play主機,1盒入邊有1包說明書、1包螺絲,1條lan線,同埋1個火牛。

DS214play 機身全黑,用上3、5、7年都唔怕佢會發黃,又耐污糟。前面有4粒燈,分別喺狀態、LAN、Disk 1、Disk 2;1個 SD 卡槽、1個USB2.0;1個 ”C” 制、1個開關。但喺 ”C” 制有咩用呢,上網 Google 吓先 ~

背面有2個USB3.0,1個Gigabit Lan,1個esata,1個火牛插位,1粒Reset制,仲有1把有9.2 cm風扇散熱,硬碟幾靚都好,都要呵護佢,大大把風扇就唔怕寶貝硬碟中暑~

聽SALES 講,NAS配NAS硬碟最好,原本想買 WD 紅牌呀姑,但喺SALES推介HGST,講多兩講先知HGST即喺日立 (Hitachi),不過俾WD收購咗就改咗名,仲話呢款喺 7200 轉,快過WD,諗諗下以前用開日立咁耐都冇咩問題,咁就去馬買咗2隻4TB。

大合照!!!!

好喇!上機了!好輕易拆開面蓋,拉2個架出黎,裡面喺2個SATA 接頭。

本來搵咗個螺絲批出黎,但喺得物冇所用,因為就咁啪隻硬碟落去就已經好穩陣,螺絲都唔洗用。但喺啲螺絲唔好掉住,因為有2.5吋硬碟用嘅螺絲。
另一方面,有一個好貼心嘅設計,就喺螺絲位有4粒軟膠做避震。

硬碟上陣!

駁好晒啲線喇~

仲記得以前設定好麻煩,又要裝軟件,又要喺 router 設定,當我正想搵隻光碟裝軟件出嚟,喂喂喂!!!冇碟嘅!!!得張紙咁薄嘅說明書,真喺得一張紙咁薄,原來而家只喺用一個網址http://find.synology.com/ 就設定完成,科技真喺日新月異。

個網頁會自己搵到隻nas

螢幕擷取畫面 (2).jpg

螢幕擷取畫面 (3).jpg

Set admin 密碼

螢幕擷取畫面 (5).jpg

格式化前嘅警告

螢幕擷取畫面 (6).jpg

格式化中

螢幕擷取畫面 (7).jpg

自動上網download最新嘅firmware

螢幕擷取畫面 (8).jpg

安裝中

螢幕擷取畫面 (9).jpg

完成中

螢幕擷取畫面 (10).jpg

而家個setup真喺易咗好多,又簡單又直接,話咁快就攪掂,前後只喺用咗10分鐘左右(好似)。

螢幕擷取畫面 (12).jpg

第一次提示系統更新設定

螢幕擷取畫面 (13).jpg

登入之後,咩都冇嘅?原來收埋咗喺左上角嘅 menu。Click一 Click,多咗好多野。

螢幕擷取畫面 (40).jpg

第一件事梗喺睇吓硬碟齊唔齊,估唔到隻HGST硬碟得 27-28度,仲低溫度過我部枱機硬碟。

螢幕擷取畫面 (15).jpg

老老豆豆,咩硬碟都逃唔過壽終正寢嘅一日,資料唔見咗就唔見咗,都喺行 RAID 1 安全啲!喺時候試吓速度。

400MB

螢幕擷取畫面 (38).jpg

4GB

螢幕擷取畫面 (39).jpg

唔知咩問題……我見其他人測試都過百,有冇用緊嘅師兄幫手測試一下,睇吓喺唔喺我設定有咩問題……

而家設定真喺好方便,一個 EZ-internet 就搞掂,如果 Router 喺兼容型號,仲可以自動做埋 port forwarding。

螢幕擷取畫面 (48).jpg

但喺原本仲有個更簡單方法,叫 QuickConnect,就連 EZ-internet,UPnP ,Port Forwarding 都唔駛搞,最岩新手第一次用 NAS

螢幕擷取畫面 (126).jpg

螢幕擷取畫面 (127).jpg

裝完後去 Package Center 睇吓有啲咩軟件啱用先。

螢幕擷取畫面 (44).jpg

螢幕擷取畫面 (45).jpg

啱我用嘅有Download Station,AudioStation,Photo Station,VideoStation 同 Media Server,但喺仲有好多其他軟件,逐個試睇怕都要個零兩個月。

螢幕擷取畫面 (46).jpg

裝完軟件,想方便啲,仲可以拖佢地出嚟桌面放

<<<<<<<<待續>>>>>>>>

4t how much

支持開箱文。"C"製係copy,插入usb 後按C即copy.

Video Station 喺我最鍾意嘅軟件,如果要俾 Like,真係Like Like Like Like Like Like Like Like Like Like,10個 Like。我只係將電影放到Movie 嘅 folder,Video Station 就自動將電影的poster 同資料搵晒出嚟。

螢幕擷取畫面 (63).jpg

螢幕擷取畫面 (69).jpg

DS214play 仲支援實時轉檔,當然要開!仲有字幕功能,但喺我記得射X網已經摺埋咗……不過照開埋喇。

螢幕擷取畫面 (67).jpg

買之前都知 Synology 唔支援 DTS,不過見有方法解決,就無咩所謂,所謂嘅方法有2個,第一就喺裝返個 DTS SPK嘅套件,第二就喺部電腦裝個 VLC web plugin。

但喺自己都喺手痕,試下用套 RoboCop咩都唔裝,睇下播唔播到先!
真喺播唔到!!!!!

螢幕擷取畫面 (72).jpg

咁裝返個叫 FFmpegWithDTS 嘅套件 (因為喺第三方軟件,師兄需自行承擔責任)

1.   首先要下載一個叫FFmpegWithDTS 嘅 spk (不過原來唔同機種有唔同spk)
DS114+,DS214Play,DS415Play ( 密碼:  gzc4 )
http://pan.baidu.com/s/1kTMG0aN

其他型號:
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=494&t=4039331#51682921

2.       去 套件中心設定信任級別 → (揀)任何發行者確定

螢幕擷取畫面 (78).jpg

3.       再去 手動安裝瀏覽 → (揀啱啱下載) FFmpegWithDTS.spk下一步  → 套用

螢幕擷取畫面 (74).jpg

螢幕擷取畫面 (75).jpg

螢幕擷取畫面 (76).jpg

再試下播唔播到先,今次播到喇!

螢幕擷取畫面 (79).jpg

第2個方法喺部電腦裝個 VLC player,一樣播到!

螢幕擷取畫面 (81).jpg

螢幕擷取畫面 (82).jpg

螢幕擷取畫面 (83).jpg

字幕對睇西片嚟講,真喺好重要,如果本身有字幕,就會有一個外部字幕俾你揀,如果無,就揀搜尋字幕。之前以為射X網已經陣亡,但喺唔知點解仲會搵到,咁就試下喇。

螢幕擷取畫面 (84).jpg

螢幕擷取畫面 (86).jpg

得咗!好滾動

其實另外仲有 OpenSubtitles,以前中文字幕唔多,但而家唔知喺咪射X網陣亡,愈來愈多中文字幕

<<<<<<<<待續>>>>>>>>

4t how much
6133633061 發表於 2015-3-11 01:16

買時有優惠價 $1380 , 唔知而家幾多~

請問如果佢冇提供415+,咁可否裝其他來代替?

多謝CHING分享

師兄開箱文好詳細,溫故知新,之前都係乖乖地安裝Synology Assistant去搵隻NAS,原來用Web仲方便!
Download speed慢會唔會係未開Jumbo Frame?
Video Station 唔用original Quality,cpu usage係咪會高好多?

其實行 RAID,我建議兩隻碟係唔同舖頭買,始終同一個 batch 大家都會 expect 佢哋個 life expectancy 差唔多.....

The HGST NAS 4TB noisy or not ?