廠機server 要大容量真係咁貴?

如果要公司買部 file server,起碼要12 TB ,我check 過dell 網站,例如R720,一隻2TB 7200 SAS 要萬三蚊 !  6隻已經七萬八 !!   要埋粒E5 3GHZ + 16GB RAM 埋單差不多十萬,真係要咁貴 ?

如果要公司買部 file server,起碼要12 TB ,我check 過dell 網站,例如R720,一隻2TB 7200 SAS 要萬三蚊 ! ...
simon 發表於 2015-3-13 10:41

2.5" SAS??

回覆 2# fakeman

佢顯示係 2.5" , 咁 3.5" 貴更多嗎?

http://configure.ap.dell.com/del ... s=bsd&cs=hkbsd1

3.5"平好多
2TB 7.2K RPM 近線 SAS 3.5 吋熱插拔硬碟 [HK$5,443.00]

回覆 4# KinChungE

係喎,原來R720 只能用2.5",所以咁貴..... 轉返3.5" 就合理返D

回覆  KinChungE

係喎,原來R720 只能用2.5",所以咁貴..... 轉返3.5" 就合理返D ...
simon 發表於 2015-3-13 11:34

R720係可以用3.5"
你同dell sales講

R720 可以行 SATA HDD,你唔係極高要求既話行 2.5" SATA 都得,因為行 3.5" 最多 8 drives.....

2.5" SAS 仲要 2T 就梗係貴啦, 不過 2.5" SAS 出到 2T 咁大咩?? 我之前 check ibm 都係得 900GB
不過 dell 呢 D 大牌子呢個價已經好平, 我之前問過 nec 一隻 300GB 2.5" SAS, 盛惠 8000 蚊.

2.5" SAS 仲要 2T 就梗係貴啦, 不過 2.5" SAS 出到 2T 咁大咩?? 我之前 check ibm 都係得 900GB
不過 dell  ...
indigo 發表於 2015-3-13 15:53

半年前已經有,當然就好很貴啦