買唔買的決擇

本人有部2bays+主機長開...
本來考慮換部6-8bays(x53以上級別)為將來打算順便用埋VM咁就可以熄咗部主機
但有朋友建議我買部mini pc用黎remote好過買部nas黎VM

所以我都想資詢各chings的意見
多謝多謝

部mini PC用蒞remote就只得一個remote PC session;而VM就可以開好多個虛擬的Windows/Linux機器……萬一有咩事restore返個VM就得……

反正你都會買部6-8bay NAS,何不入部好d做埋VM功能?即使唔夠power,到時再起多部mini esxi也可……

本來考慮換部6-8bays(x53以上級別)為將來打算順便用埋VM咁就可以熄咗部主機
但 ...
totao1984 發表於 2015-3-15 20:11

你會起幾多隻VM先...... 起1-2隻連NAS都唔洗買喇,起得5-6隻就買隻PC仔行Raid 5 行ESXI 好過喇!!!

DEPEND ON 你要REMOTE 的 WINDOWS 長開來做乜. 你要6-8 PORT NAS 為乜.

要 6-8 PORT, 當然是要來放HDD, 加大STORAGE. 不過咁, 要咁大STORAGE 為乜先, 真是放AV 也冇咁多AV 放吧.....

BT EMULE 不如用台S記(只BT Q記也好好), 但免空就要WINDOWS, 那 QNAP 的VM 可以夠用(在用VIRTUAL BOX 而不是Q記自己的KVM, 但正安裝一個中, 只是NETOWRK 方面好大問題.)
期他就要DEPEND ON 你要VM 來做乜了. 一般說, 就是有SNAPSLOT, 又多少會記得影定呢?

另外, 小心說NAS 可以比PC 用小電力啊, 一台 470 的PSU 已是250W 的PSU 了, 6 PORT, 我想已經是小PC 級.

DEPEND ON 你要REMOTE 的 WINDOWS 長開來做乜. 你要6-8 PORT NAS 為乜.

要 6-8 PORT, 當然是要來放HDD, 加 ...
t1174-3 發表於 2015-3-16 00:12

講得用緊4bay想要6-8bay既,就深知咩叫做"bay到用時方恨少"

單係AV同d正常片,我15bay都唔夠用(正研究另起爐灶再起多個12bay),唔好睇少d出戲量,一個月打爆1TB係好等閒之事……

尤其而家高清條條片都過3GB,但hard disk的增長比泰國水災前一兩年已經轉慢很多,基本上一隻6TB挨唔到半年就會滿,而家用家的需求根本係要一隻20TB以上,但無得揀的情況之下只好用4TB、6TB串連一齊做pool storage係個NAS度,如果一早有大過6TB,肯定唔駛個個都想要大bay NAS……

當然,呢個係高用量角度去睇,一般用家未必下下都要,但我只係想講,放AV可以話,多多bay都唔夠……

乜 AV 真是有咁多??

不過咁, 有時的確有D bay到用時方恨少....好像我自己一開始起錯 SHR.....不過咁, 比多數個 BAY 不如日後入過台NAS 好了.

多少, SPACE 多, 有時真是只是堆垃圾(DATA) 而已, 可能真是要好朋友說, 片的東西, 睇完就算啦, 多少要5年十年返財? 而且, 如相的東西, 打死不只放在 24X7 的NAS 上,  上次就有朋友 SYNOSYNC 比人加晒碼 TOT 了好多兒子相....說真, 用到D 相又是20多30年後的事吧 (兒子結婚)...

我自己也用NAS, 也明好多東西要放, 不過近日晚晚收拾入面DATA, 就明, NAS, 夠大就好了~

回覆 4# t1174-3

拎電力黎講根本晒氣
250W PSU 不等於用250W電

https://www.qnap.com/i/en/product/model.php?II=114&event=2
官網數據:In Operation: 38.4W
即使係8Bay都係~70W左右.....

回覆  t1174-3

拎電力黎講根本晒氣
250W PSU 不等於用250W電

官網數據:In Operation: 38.4W
即使係8Ba ...
wa124 發表於 2015-3-16 01:14

full loading 就唔會係呢個數啦,470 果粒係 55W TDP 既 Celeron 1610,再加埋 8 bay HDD 一齊轉既話成部機用電必然過 100W.....
但當然,比起用正規同 config pc 計我仍然覺得 NAS 用少 d 電

但 ...
totao1984 發表於 2015-3-15 20:11

你要玩幾多同有幾 heavy loading 既 VM 先?Loading 大就自己砌罷啦....

噢~!咁小弟用VM嘅loading一定好細...絕對並非chings們所想的.
只要有個environment俾小弟隨時remote到做吓自己嘢(輕量級工作量)就可以了.