[操作疑難] QNAP TS-453 Pro 可唔可以有幾個 volume?

是咁的.... 隻 TS-453 買左返黎都係插住一隻碟用... 最近小弟部電腦 d hdd 疑似發出怪聲... 但因為有 5 隻碟關係,所以好難分到係邊隻發出怪聲...

因為電腦擺位關係,要拎出拎入拆碟係極度唔方便... 所以就諗唔知可唔可以拆哂 d 碟出黎插落隻 TS-453 度?

小弟想問可唔可以咁樣插多 3 隻碟入部 ts-453 度? 謝謝~~~

是咁的.... 隻 TS-453 買左返黎都係插住一隻碟用... 最近小弟部電腦 d hdd 疑似發出怪聲... 但因為有 5 隻 ...
issachar 發表於 2015-3-18 17:39

可以,但問題係,你插落去係為乜?transfer data?定係其他用處?如果只係想知邊隻壞就不如係你部 desktop 裝 SMART viewer 去 test HDD 好過啦

SMART 同 HDDTUNE 都話 d 碟冇事,我想方便 d 聽下係邊隻碟有聲咋...

最後可能將 d 碟換哂做 NAS 碟,電腦淨係插 SSD 同一隻 HDD 算...

是咁的.... 隻 TS-453 買左返黎都係插住一隻碟用... 最近小弟部電腦 d hdd 疑似發出怪聲... 但因為有 5 隻 ...
issachar 發表於 2015-3-18 17:39

唔需要抽隻HDD出黎, 只需要唔插SATA電源線逐隻試已經得

唔需要抽隻HDD出黎, 只需要唔插SATA電源線逐隻試已經得
AC360 發表於 2015-3-18 19:26

唔想慢慢試, 抽 D 碟出黎插落 TS453 我又唔駛停機, 又可以讀到 D FILE.

唔想慢慢試, 抽 D 碟出黎插落 TS453 我又唔駛停機, 又可以讀到 D FILE.
issachar 發表於 2015-3-19 03:44

你逐隻抽走,一見到無聲咪知道你手上果隻係嘈果隻碟囉,駛咩搞咁多野

你逐隻抽走,一見到無聲咪知道你手上果隻係嘈果隻碟囉,駛咩搞咁多野  ...
fakeman 發表於 2015-3-19 04:02

如果佢 keep 住發出怪聲係 ok 嫁,可惜佢有時幾分鐘一次,有時幾個鐘一次