[操作疑難] N54L在OMV下如何進行檔案處理?

剛在新買的N54L安裝了3個HHD及OMV,初步配置為FTP, Plex and file sharing (用OMV plug-in).
因有大量檔案要在該3個HHD中重新整理,試過用File sharing,在一台Windows PC裡處理,發覺速度很慢(Copy/Move)。後來轉用FTP(在Windows裡用FTP client - FileZilla copy到FTP server,速度有所改善(不過唔知點解最高時都只得9.x Mib/s),但這樣就佔用了那台PC。

請問有沒有方法可以只在那台Server裡操作而唔駛佔用其他PC呢? (這樣也應該更好吧!?)
我覺得OMV的操作介面對我來說是幾好的(其中之一就係可以用Tablet操作 - 不一定要PC),所以如能在其介面上做到以上所說的相關處理就更好嘞了!

* 我對Linux 認識不多!

謝謝!

i have same question as ching.
at the moment, i have to create a privileged share folder which shared the root level, "/". and copy/move/delete from windows/mac samba connections.

we can certainly login to openmediavault and do that using linux command line.

i also searched a bit and found that webmin with file manager plugin seems allow us to manage the unix file system.

我又係 DIY OMV NAS 完後有 20T files 搬入去,由 PC/NAS 搬真係好慢。
最終係經 external disk 駁 OMV 行 Rsync Local disk job。
一言難盡 steps,google 係你好朋友

剛在新買的N54L安裝了3個HHD及OMV,初步配置為FTP, Plex and file sharing (用OMV plug-in).
因有大量檔案 ...
mantai 發表於 2015-3-25 13:53

你指既重新整理係乜整理?local file move?

我又係 DIY OMV NAS 完後有 20T files 搬入去,由 PC/NAS 搬真係好慢。
最終係經 external disk 駁 OMV 行  ...
sam1018 發表於 2015-3-25 17:00

唔試下 Pydio?

通常NAS用自己portal在mount得到的HDD內copy/move/sync檔案係最快的。用pc抄慢好多,幾T嘢隨時要超過一日

唔試下 Pydio?
fakeman 發表於 2015-3-25 17:16

搬完 data 可以慢慢點玩點試都得,裝 file manager 反而冇咁逼切,試完 zoneminder 遲下再試 Pydio

通常NAS用自己portal在mount得到的HDD內copy/move/sync檔案係最快的。用pc抄慢好多,幾T嘢隨時要超過一日 ...
alan4k 發表於 2015-3-25 17:25

mount local 搬 20T 搬左 3 日幾

多謝各位師兄回覆及賜教!
就係斷斷續續都整左幾日,未完!
唯有上來勞駕師兄們,向你們求教呢!

我會試試大家給予的意見。

謝謝!

乜omv無build-in File Manager咩?

via HKEPC Reader for Android