login 問題

router 已經set 晒 port forwarding, 亦冇block ip, 喺街外用ddns/ external IP , login就冇問題.

但喺屋企, 用DDNS /出街 external IP 就點都冇辨法見到login頁, 直情係冇反應搵唔到個NAS. 一轉返internal ip  192.168.......: 5000就用得返, 會係咩原因呢?

NAS 冇block ip, router port forwarding 已set 好.
DDNS亦肯定冇問題, 因為可以connect到個router setup page, 一轉去NAS port就搵唔到.
DS photo / DS file / Video所有都係咁既情形

route 無loopback

NAS的respond不會被router做NAT的!

部router冇NAT loopback?

loopback應該邊度set?
router 係AC68U, check咗新firmware真係有問題, 已update返, 但試咗開同熄NAT 加速都係唔得. 係唔係有其他地方可以set?

NAS的respond不會被router做NAT的!
929962616 發表於 2015-3-25 19:21

唔係好明, 可唔可以講詳細啲? thx

如果係loopback 問題, 係唔係所有用external IP , 例如(external IP) xxx.xxx.xxx.xxx: 80係router setup page, 都會睇唔到? 因為我而家只係NAS :5000 睇唔到, 但就可以入到:80 router

吾知點解用 TPLink router 冇問題 , 轉ASUS Router 就做吾到 NAT lookback
最後系屋企 D 電腦 + Asus Router Lan DHCP , Set DNS 用 Synology DNS Server
就得左 .

回覆 6# qaz11

我諗你去返「網絡寬頻」版度問會多D師兄幫到你

吾知點解用 TPLink router 冇問題 , 轉ASUS Router 就做吾到 NAT lookback
最後系屋企 D 電腦 + Asus Route ...
plutoweb 發表於 2015-3-28 00:48

用另外既 dns 只係幫你 LAN network 避開咗 resolve 到 external IP 呢樣野,都算正路(我都有類似做法),事實上唔應該用到 NAT loopback 否則會影響 router performance

而且有loopback 會是網絡漏洞。

不過有 nas 開 dns server 來指回, 會唔會太浪費,可能在 router 加 command 做嗎?
之前試過 ddwrt 下可以,但唔知 asus router 要點。