[操作疑難] DS Video 不能播放AC3音軌?

新手一名, 剛剛入左214PLAY, 主要用黎backup 相, 播片同BT,so far 都覺好好用, 佢 d APPS 真係非常好用好方便, 完全切合到我既需要。

最近發現用DS Video有D片有畫面冇聲, 顯示"不支援此音訊的格式(AC3)"。但我用video station 又可以正常播放。請問可以點樣解決? (video transcoding已開) 上網爬過文, d人話開audio remuxing就可以解決, 請問點set?

題外話, 佢既影片資訊搜尋功能係好用, 但只限於movie, 動漫就真係一pat 屎, 錯鬼晒, 又唔可以選擇唔用, 搞到亂晒龍, 真係激死...

第一次出POST, 請多多包涵

回覆 1# kujira12

依度好多ching神化video station
可能係你個player唔support ac3

(Sent from HKEPC iPhone app)

新手一名, 剛剛入左214PLAY, 主要用黎backup 相, 播片同BT,so far 都覺好好用, 佢 d APPS 真係非常好用好 ...
kujira12 發表於 2015-4-3 15:44

S記個video station 唔support DTS 音效架
上網down 戲最好搵返D 唔係DTS 音效既戲
好多人用third party 解決,但你一定要make sure 係support 果個格式
你試下用第二個third party

回覆 3# cllai
third party我唔敢用
容乜易比人加料

AC3唔得,DTS又唔得,咁聽乜?

如果down d高質ge戲好多都係DTS音效,個DS video唔support DTS其實真係好煩,我個人方法係用plex黎代替佢,唯一唔好係plex d中文support做得唔好,同埋戲名呀介紹果D會搵晒英文

AC3唔得,DTS又唔得,咁聽乜?
jack0922 發表於 2015-4-4 02:37

全部要授權,邊個比錢先?

全部要授權,邊個比錢先?
kofz 發表於 2015-4-4 03:36

有人以為真的是通街免費午餐

回覆 8# stetm

下,好似係得S唔support咋喎

(Sent from HKEPC iPhone app)

回覆  cllai
third party我唔敢用
容乜易比人加料
9658@transperth 發表於 2015-4-4 01:20

for DS214Play & DS415Play only
套件中心-手動安裝