[操作疑難] Map Drive 後令開機變慢

請問有咩方法避免或優化呢 ?

Windows 7 64 bit

thanks

我想是NAS 入了SLEEP MODE 的原因?

我想是NAS 入了SLEEP MODE 的原因?
t1174-3 發表於 2015-4-9 11:39

不是,NAS 長開的

NAS 長開但也可能是SLEEP MODE 的, 比如HDD SLEEP 了. 先CHECK 一下NAS 的POWER MANAGMENT(Q記的是分開晒, 慢慢找, S記就基本在一個地方)

另外, PC, NAS 是 DHCP 比IP??

請問有咩方法避免或優化呢 ?

Windows 7 64 bit

thanks
35OL 發表於 2015-4-9 11:21

login 之後至行 command 嚟 map drive ?

NAS 長開但也可能是SLEEP MODE 的, 比如HDD SLEEP 了. 先CHECK 一下NAS 的POWER MANAGMENT(Q記的是分開晒,  ...
t1174-3 發表於 2015-4-9 11:48

PC 係指定 IP 192.168.1.3
Qnap NAS 係 DHCP IP 係 192.168.1.4,但唔知點解,我一路都轉唔到指定 IP,我輸入翻同一組 IP、sub IP

就寫住 "此 IP 位址已被網絡上的其它裝置或系統佔用,請指定其它 IP 位址"

我部 NAS 用左幾年,firmware 已最 update,但一路都搞唔掂呢個問題

好明顯吧....."此 IP 位址已被網絡上的其它裝置或系統佔用"
你不會想 PC 是192.168.1.3, NAS 又是192.168.1.3吧.....就是192.168.1.4, 因NAS 自己也在用, 有D笨 NAS FIRMWARE 也可能唔可以指回自己(QNAP 記憶中試過冇咁笨)

另外要知 DHCP SERVER, 一般就是ROUTER 自己, 也是要一個 IP, 如果是ROUTER 自己一般 DHCP SERVER IP 就也是GATWAY IP....
ANYWAY, 可能重新MAP 過D IP 吧, 用高一D 的唔好同 DHCP 用的重複, 比如 DHCP 用192.168.1.3 - 192.168.1.50 的, 就用 192.168.1.51 比 PC, 192.168.1.52 比 NAS.

我有個問題.
點解唔響 ROUTER 度派IP ?
再唔係手機用 Fing 掃一下睇下個 IP 俾乜野咬住左都得

https://play.google.com/store/ap ... erlook.android.fing

係 router 度 set 依 mac address 派 ip 方便好多,client 一律 dhcp 攞 ip address ,一勞永逸,簡簡單單

我有個問題.
點解唔響 ROUTER 度派IP ?
再唔係手機用 Fing 掃一下睇下個 IP 俾乜野咬住左都得

...
iamfish 發表於 2015-4-9 12:59

因為樓主說"Map Drive 後令開機變慢", 我在想會唔會是 WINDOWS 要等 DHCP 先拿IP, 下一下先MAP DRIVE, 影響了開機變慢, 就是 WINDOWS 是指定了IP, 反轉 NAS 是DHCP 而且沒指定 IP, MAP NAS DRIVE 就要用 NETWORK NAME 而不是用IP, 咁也一樣會比較慢.