有時真是S 記窩心過 Q 記....

S 記個 WEBDAV原來用Q記的不同.

因為:
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1
WA124 CHING 的提示, 想用下TS251 個 WEBDAV, 但一直也開唔到, 其中一個可能原因是, QNAP 的WEBDAV 是同WEB SERVER貼在一起的, 不只一定要開WEB SERVER 先有WEBDAV, 就是PORT, 也要用WEB SERVER 的PORT......

S記就唔同, WEBDAV 可以在沒開WEB SERVER 下ENABLE, PORT 也同WEB SERVER 用的不同.....但用我就未用, 因為 QNAP HD STATION 唔可以 REMOTE 的, 回去就試下反轉 QNAP 中的XBMC 可不可MAP 到同 LAN 中DS413 的WEBDAV 先....

回覆 1# t1174-3

其實qnap係用default port
仲方便過5005

我反而覺得qnap可以獨立set個別protocal權限仲窩心過synology

SYNOLOGY DSM 的SETTING 安排其實遠比 QNAP QTS 好.

如之前說 WEBDAV, 這 SERVICE 明顯是FILE SHARING 用, DSM 就放在一個叫檔期服務的地方, QNAP 就放在 WEB SERVER 的地方. 而且, QTS 不見有WEBDAV LOG 唔入LOG 的設定, WEBDAV 的權又在共用FOLDER 那面SET, 而且只有提示在那裡, 而沒有 LINK 過去(重要個 SETTING 好入, 真是找了不少時間)

電源 SETTING 也是, DSM 的電源關係 SETTING 全也是在一PAGE, 叫硬件 &電源, 包括 HDD SUSPEND 也在這裡, QNAP 硬體 有 LED 同 FAN SETUP, HDD  SUSPEND, 而另一位置電源又有WOL 等有關電的SETUP.....

回覆 3# t1174-3
QNAP QSM?

(Sent from HKEPC iPhone app)

有關電源管理, S記也是比Q記好.

其實咁說不太正確, 應該說是Q記出奇地差.....先不說比較POWERFUL 的HARDWARE 要用多點電的定律, 那個 BACK GROUND TRANSCODING 其實十分浪費, 其實以如TS251, 251C, 451 的POWER, REAL TIME TRANSCODING 夠用了, 我個人RECOMMAND 香港 USER 可以關了 BACK GROUND TRANSCODING.

另外 QNAP 明明自稱有個 DOM, 但那個 SPACE 真是唔知有X 用, 這裡有CHING 也REPORT 過用 QTS 當 DDNS CLIENT 就 HDD 唔太會SLEEP 了, 其實睇 QNAP WIKI 更多匪夷所思的叫HDD SUSPEND 唔到的地方, 包括 NAS 是 DHCP 比IP 的......

QNAP HDD SUSPEND 時, HDD 燈也是亮的, 更是一大奇怪, 要知 HDD 是否 SLEEP 了, 反而是睇細小的STATUS 燈是否在閃.....不如S記明確的只有 STATUS 燈慢閃, 其他全OFF.

回覆  t1174-3
QNAP QSM?

(Sent from HKEPC iPhone app)
9658@transperth 發表於 2015-4-9 14:59

SORRY, 是QTS, 成日記錯名.....

回覆 1# t1174-3

忽然諗到句:爭咩啊,溝埋一齊做瀨尿牛丸啊笨.

有關電源管理, S記也是比Q記好.

其實咁說不太正確, 應該說是Q記出奇地差.....先不說比較POWERFUL 的HARDWA ...
t1174-3 發表於 2015-4-9 15:10

用電量呢點,我覺得 S 都唔係做得幾好。因為本身我用開 linux 關係,會識得試下去掘個 system 有乜,發現 x86 based S 記既機 CPU 永遠以 "performance" 做 cpu governor,咁你粒 CPU 就會經常處於 full speed 狀態,即係用多 D 電啦。hdd hibernation S 記都 sleep 到(我唔用 dhcp server 所以唔知啦),但會無緣無故自己踢返著隻 hdd....我都 R 頭......

回覆 5# t1174-3

關於Qnap 唔識sleep個問題

可能同uPnP有關 試下自己做port forwarding 可能會有幫助

回覆 5# t1174-3

DHCP拎ip應該得一個情況會影響到Sleep,就係update IP,因為需要寫入返config去HDD
QNAP的config檔仍然會有一份在HDD,如果冇的話,係做唔到將HDD由NAS A移去NAS B再直接開機(其他品牌都是同一原理)

再補充,DOM主要用途係拎黎防止OS crash令你開唔到機
假設你部NAS冇硬件問題
你係可以係冇HDD情況下boot著部機,用SSH連入去
再放返HDD入去mount volume讀data
(當HDD/RAID/Volume有問題果時你就明白有咩用)