兩部NAS 的設定

各師兄,我有兩部Q牌NAS, 但係我唔可以令兩部共全一個 network, 我應該點 set?

*** 兩部NAS 已經唔同 IP address.

謝!

兩部NAS 除 IP address唔同
還有 SERVER NAME 都不能相同

你在那裡得知兩部NAS不能共全在一個 network?
用browser?

是!名都唔同。

我去Q finder 找唔到,我經電腦 network drive 更加找唔到。
唔知 router 方面是否須要做D設定?

仲要兩部機用唔同port number去分
例如:機1用 192.168.1.2:8080,機2就要用192.168.1.3:8081 (記得去router搞返啲port forwarding)

是!名都唔同。

我去Q finder 找唔到,我經電腦 network drive 更加找唔到。
唔知 router 方面是否須要做D ...
whitty 發表於 2015-4-10 10:27

試下續部nas開
然後cap 個 network 設定 screen 出來大家看看
無理由唔得o既 。

利申
我有 ds 411+ ,ds411j ,ds213+ 在同一network 下同時著住都得
不過用browser 時(街外) 就要用3個唔同ddns 來登入 (當然要做好適當的portforward)
或許同一ddns 就要用3個唔同browser 先至得。

一部Q 一部S都無問題
兩部都fix ip實無死
d service port要改下囉

回覆 5# kchouse

"不過用browser 時(街外) 就要用3個唔同ddns 來登入 (當然要做好適當的portforward)"

應該唔關幾多個DDNS 事

因DDNS 都係轉去你的WAN IP, 三部機用唔同PORT 就OK

回覆  kchouse

"不過用browser 時(街外) 就要用3個唔同ddns 來登入 (當然要做好適當的portforward)"

應 ...
happyt610 發表於 2015-4-10 16:01

當然有做好pfw啦
例如
411+ 用 http://ddns1:5000
411j  用 http://ddns1:15000
213+  用 http://ddns1:25000

因為cookies在同一個ddns 同時入3個dsm 係唔得
第二會踢走第一
第三會踢走第二
總之不能同時存在,
只有用 3 個不同ddns 或  同一ddns就要 3個不同browser先可以同時睇住 3 個 dsm

回覆 3# whitty

同一個 subnet?

有冇試直接打 IP 入 Web GUI, 同 ping

LAN 內 access 唔需要改 port, WAN access 都係只需要 router 做port forward, 除非係部 router 個 port forward 唔可以做 redirect 至需要改 port.....

NAS A ip 192.168.1.1 subnet 255.255.255.192
NAS B ip 192.168.1.129 subnet 255.255.255.192