[測試] DIY HP GEN8 microserver SSD SATA power 電源線

有 GEN 8 microserver 的巴打,有機會需要呢條線,但香港,無得買:

http://tw.taobao.com/item/436689 ... AB-LR517-PV517_1274

既然無,又唔想淘,唯有 DIY 啦,所需材料:

1. 排線,福仁商場內,地面鋪,不向街的,HK$4.00:

2. 自已 cut 4 pin 兩組,將它們焊埋一齊,細 4 pin 母轉 SATA power 高登地庫有售,HK$8.00:

3. 試裝,完全插入,很堅固的感覺:

4. 裝埋細 4 pin 母轉 SATA power,記得要對返顏色,否則後果自負:

5. 裝完就係咁,由於焊工大難睇,加上無絕緣,唔多滿意:

6. 懶惰的人,可以咁做,中間黑色的物體是「熱縮通」,一小段就 OK,不用吹熱風(其實係懶得做):

小功告成,謝謝觀賞。

銲接位其實麻麻地穩陣.....
點解唔過隔離鴨寮街搵呢樣野?一野隊落去再包膠搞掂啦

琴日路過先發現,福仁樓下有間賣電子零件野既就有呢個啦,$4/pc....

高手~我冇焊機睇來要淘返來

回覆 2# fakeman

喔~~~無留意開,唔知有呢樣野,豬兜左。

先感謝樓主用心diy教學,請問2樓師兄係未鴨記買到樓主自制個雙面4-pin嗰舊野?

新高登有得賣呀?

我諗可以去華輝永盛果 d 問下....呢 d 都算係大路既電子零件野

我諗可以去華輝永盛果 d 問下....呢 d 都算係大路既電子零件野
fakeman 發表於 2015-4-11 02:15

謝謝,去開會去睇下,其實淘淘¥5算好平,但係運費⋯

另外呀樓主,$4嗰様我估到係邊間,但係$8嗰條線比d貼史近邊度可以嗎?

淘佬有時係衰在,幾蚊既野,運費仲貴 -_-

揾人開個團講Share運費