[操作疑難] [微升級]有兩個方案,4個選擇,請幫忙,File station ?

我本身有部notebook lenovo u160 CPU u5400 有 esata
我心目中有幾部二手機想買
主力都係想提升file存取的敏感度+速度

而我本身用緊wd my live 黑色舊版,升級當然係開始覺得佢慢,我用過syonlogy ds109+,所以覺得佢wd慢,但我又唔係甚麼速度狂,只係想升級到比ds109+還好的效能

C1 : DS213j (我選擇唔RAID)
C2 : DS214se (我選擇唔RAID)
C3 : DS112
C4 : Lacie 4big quadra 4TB Kitset

C1-C3都搵到二手,價錢大約係800-900之間,管理介面我熟識的。因為用緊。
C4 esata / FW800 / USB 2.0,對方話係全新1500,我相信係死貨無人買又out咗。我會以esata + netbook 行24hrs / windows 7 nfts file in/out

C1-C3都要配上硬盤,基本上我現時工作的資料都不到5GB

我講下生活習慣,平時用WD My book live,r/w file,backup就用 docking esata offline + 另一部my book live backup 每天,所以成個星期先做一次off line,而且都要五六個鐘。

我現時想提升少少效能/速度,我應選那一個比較優呢?

C1-C4我都愛嚟做即時存取,退出來的my book live就用嚟做backup或者直頭賣咗佢。

換走 my book live仲有一個問題係,佢係被動式散熱,就到炎夏,睇嚟部機應該頂唔到今個炎夏。

我本身有部notebook lenovo u160 CPU u5400 有 esata
我心目中有幾部二手機想買
主力都係想提升file存取的 ...
風十三 發表於 2015-4-16 10:58

WD MyBook Live ? 如果我只要之前呢功能,我會買返 WD MyBook Live,散熱我覺得佢完全唔係問題,就算係冇風扇都好,我不停BT,亦冇冷氣,三年多了,只要佢直立,前後左右唔好塞實佢,佢冇嘢個喎。
我就係喜歡佢冇風扇,好靜⋯⋯

WD MyBook Live ?
TimCook 發表於 16-4-2015 11:32

yes wd mybook live

俾多少少揀214play,畢竟行x86 U,買左一勞永逸……

有無試過c1-c4個實際速度先?
如果你用唔過5gb嘢,唔係經常抄大file,
我覺得分別不太大

(Sent from HKEPC iPad app)

唔過5g 是指一個 file 唔過5g or 全部 file 唔夠5g 先,前者點都raid1 好,後都比你用ts251 都唔會同 wd 快到幾多秒

有無試過c1-c4個實際速度先?
如果你用唔過5gb嘢,唔係經常抄大file,
我覺得分別不太大

(Sent from HKEPC  ...
tszyan29 發表於 16-4-2015 14:29

無試過C1-C3
C4 我有一套係datatable 的 raid 5 行 esata / fw 800 ,速度同敏感度係比 lan 好同順

唔過5g 是指一個 file 唔過5g or 全部 file 唔夠5g 先,前者點都raid1 好,後都比你用ts251 都唔會同 wd 快 ...
t1174-3 發表於 16-4-2015 15:33

全部唔夠5GB