[開箱] QNAP X53 超簡易開箱

係旺電搬番黍

用後感及問題
買番黍都係貪佢個HDMI 播電影同係街線上睇戲
首先, 我自己用開HIMEDIA 經網絡係NAS祼戲播 ,QNAP個方便程度未及播放盒+搖控器方便 ,本身無買到QNAP個搖控
QREMOTE 係做到 ,不過方便及易用唔夠 (屋企有其他人用) ,最後都係HIMEDIA無得退役  V__V
QNAP 有無其他遙控選擇??

到個線上轉檔, 果然強勁 ,用IPHONE+IPAD  同時轉480P ,  CPU 都係60-70% 使用
不過佢話MAX 係可以5個人 同時轉檔 ,就未能測試@@
有無人知道呢個問題 ,只有ADMIN先可以選擇串流 其他USER 無得  >3<
因為在QFILE , 只有ADMIN有 幾多P 串流選擇
下一步會買TV 手指 ,串流出街睇J2  @@

查番QNAP個討論區 ,已經有人反應左好耐只有ADMIN群組先可以用串流轉碼.........
網上串流,字幕檔好難夾 ,得SRT 可以 , ASS個D全部食唔到=0=

我淘咗HP既MCE搖控做Remote,就手+夠平

我淘咗HP既MCE搖控做Remote,就手+夠平
qq66 發表於 2015-4-19 11:31

師兄有無試個用ADMIN以外掛帳號可以串流影片 V___V
即係MCE既搖控都用得??

A $7K NAS  ... pretty expensive

A $7K NAS  ... pretty expensive
pc1668 發表於 2015-4-19 11:49

依家邊度洗7K,早排我行過中田口痕問,好平

Around 6.5K

Around 6.5K
jimmychan 發表於 2015-4-19 12:50

依家邊度洗7K,早排我行過中田口痕問,好平
jamkin 發表於 2015-4-19 12:47

ic 6.5K

7k or 6.5k, it makes no difference, still pretty expensive

ic 6.5K

7k or 6.5k, it makes no difference, still pretty expensive
pc1668 發表於 2015-4-19 14:00

咁又係嘅,不過對比市面上有嘅,緊係揀653啦
Q記 6bay Celeron 16GB ram Max 6.5k
S記 5bay Atom 6GB ram Max ~6.1k
貴四五百但多個bay CPU又快左 Ram又加得多啲 仲要有埋HDMI

比Hardware,S記真係輸9條街

C hing真識揀, Q記實體remote都幾好用ar,  又唔係貴, 驚屋企老人家唔識用咪買埋lor