循環再用舊 hardware 做 backup NAS

準備搬屋時發現收埋咗塊陳年 Intel D201GLY2 底板,係一塊銲死咗 Celeron 220 (1.2GHz) 既 mini-ITX 板,仲要話明只 support 1GB DDR2(onboard display 又再食咁 d),但係見咁新掉咗又可惜,於是又試下再搞搞佢。

On board 2 x SATA 1.5Gbps,慢係慢 d 啦,但係 spinning HDD 本身都唔快得去邊啦,我反而關心可以用到幾大 HDD。插隻 4TB,BIOS 見到 18xx GB 即係 2TB limit? 不過全能既 linux 點會怕呢 d?入到去見到兼用到 4TB(可以 single partition 4TB)。

On board 1 x PATA 頭,呢個又垃圾唔晒,當然我無意圖要用 CDROM,望住櫃桶底 d 舊 PATA notebook/desktop HDD,又有個想法:反正 40-80GB 唔係大,可以 #1 做 OpenMediaVault OS disk(佢都要食一隻碟,咁無理由俾埋個 SATA 佢),又可以 #2 做 transmission BT download 既 temp folder(唏,都無其他用途啦,壞咗咪由佢),咁一個 PATA port 可以插兩隻 HDD 架嘛(希望仲有人記得呢樣野

唯一問題係 onboard 10/100 LAN,好彩部機仲有個 PCI slot,打算落去新高登執下垃圾 GbE LAN card,其餘機殼火牛我本身都有,呢部機近乎零成本

部機要來做乜?睇完[url="http://unwire.hk/2015/04/19/apple-4/hottopic/"]呢單野[/url],唔係唔做野保障下自己嘛,阿媽阿爸屋企條 broadband 使用率咁低好蝕架,梗係幫手 fill up(話時話,佢哋都係用 100M broadband,其實連 GbE LAN 都慳返?) 而且粒 CPU 咁低功率所以長開都唔食電....

剩返落嚟,要睇下佢食幾多火電……

via HKEPC Reader for Android

剩返落嚟,要睇下佢食幾多火電……  

tingcrab 發表於 2015-4-21 18:37

http://www.silentpcreview.com/article780-page3.html
上面條 link 有 test 睇,其實粒 cpu 做得 passive cooling 就唔會衰得去邊(官方話 Celeron 220 TDP 19W),而家人哋個 test 就 full loading(做 HD video decode)連一隻 HDD 都係用大約 30W 電,我覺得收貨喎(有另一 website 試過 idle 時用電大約 6W)

回復 3 #fakeman

食電唔多都OK喎!!

我都有塊類似既, 不過用黎做入門HTPC

我都有塊類似既, 不過用黎做入門HTPC
p805061010 發表於 2015-4-21 19:48

唔得喇,部機只食到 1GB ram,連 display 硬解夠唔夠力都成問題,算數啦....用來做 storage 而家咁樣都幾好

唔得喇,部機只食到 1GB ram,連 display 硬解夠唔夠力都成問題,算數啦....用來做 storage 而家咁 ...
fakeman 發表於 2015-4-21 19:53

我果塊食到一條DDR2 2GB, 同埋粒U係Dual Core ATOM 330, 可行假四核
諗緊用佢做HTPC定做黑XX NAS

我果塊食到一條DDR2 2GB, 同埋粒U係Dual Core ATOM 330, 可行假四核
諗緊用佢做HTPC定做黑XX NAS ...
p805061010 發表於 2015-4-21 20:14

其實黑xx 都 ok 架,我果部廢野都行到黑xx,好順添.....

咦,頭先試機,發現原來插 2GB DDR2 都得!!明明官網話最多得 1GB....
頭先本來打算裝 FreeNAS 佢話我 < 1GB 唔 recommend(因為 onboard display 都咬咗部份 ram)
一陣試試 FreeNAS 睇下點先

有咩 nas linux 好?
最好能做埋 web server 又唔駛駁 mon
電腦打 ip 就入得果隻