錄CCTV 加放影樓既相用, 請指教

有5支ip cam 要錄, 再加會放影樓既相, 4T 容量都夠,
請問連harddisk 同liense 有咩好介紹同埋幾錢?

奇怪一問, Ipcam 又不是usb cam, 都要另外 買受權?

有5支ip cam 要錄, 再加會放影樓既相, 4T 容量都夠,
請問連harddisk 同liense 有咩好介紹同埋幾錢? ...
kenji1983 發表於 2015-4-23 17:31

Q or S 既Cam license, 好像要1400-1500左右 for 4支, 本身部NAS Support 2支
唔計HDD, 你要用2 Bay定4 Bay NAS先?

我都煩惱緊, 不過應該會選4Bay

我都煩惱緊, 不過應該會選4Bay
kenji1983 發表於 2015-4-24 12:39

建議直擊4 Bay.
經驗分享, 當初接觸NAS, 兩年內就由1 Bay轉2 Bay再轉4 Bay.
如果預算足夠就直接買4 Bay吧, 可以避免日後轉機之苦.

如果4支Cam既license咁貴, 買2隻2bay既NAS會唔會化算d呢?

如果4支Cam既license咁貴, 買2隻2bay既NAS會唔會化算d呢?
yelodog 發表於 2015-4-24 14:58

4支Cam要用就一定要買,慳唔到!
放影樓相,一定要好多位,買兩bay就太過剛剛好
錢下是太大負擔,至少都買4bay

4支Cam要用就一定要買,慳唔到!
放影樓相,一定要好多位,買兩bay就太過剛剛好
錢下是太大負擔,至 ...
hydrocarbon 發表於 2015-4-24 15:07

其實我既意思係如果4支CAM既LICENSE要成$1400-$1500. 咁一部NAS包2個免費LICENSE, 如果唔需要行RAID5/6, 買兩部2 BAY既NAS, 咪可以有4 BAY同4個LICENSE. 咁再買多一個LICENSE, 就滿足到樓主既要求.
如果唔介意用A記(一部NAS送4個LICENSE), 買兩部NAS仲唔洗再買LICENSE添

想問跟機的licence 唔係log左個NAS 既IMEI?

唔敢肯定, 但想信係。如果你考慮我個提議, 就要考慮埋分兩部NAS錄IP CAM