[操作疑難] synology 如何備份/同步檔案到外置harddisk

係S記內置個備份/同步
位置淨係得volume 1(即係NAS入面隻harddisk)比我揀
我有兩隻外置harddisk 可以經NAS讀 寫 BT
但係備份/同步揀唔到兩隻外置harddisk
請問各位ching點解?

回覆 1# kuuga1116

外置硬碟唔係儲存空間

回覆  kuuga1116

外置硬碟唔係儲存空間
edgeyim 發表於 2015-5-5 11:13

請問ching如何將外置硬碟轉成儲存空間
咁做嘅話隻外置硬碟插落pc
windows仲認唔認到?

請問ching如何將外置硬碟轉成儲存空間
咁做嘅話隻外置硬碟插落pc
windows仲認唔認到? ...
kuuga1116 發表於 2015-5-5 12:01

上S記官網瞭解下"儲存空間"係咩先。

簡單講:唔可以咁做。

揀備份到本地...
USB 要先format.

其實好簡單!
1. 插左USB裝置跟手format
2. USB裝置set共用資料夾
3. 在備份和還原裏set排程,將需要備份的東西備份在USB指定的共用資料夾

唔得的話我先CAP圖!(公司cap圖唔清楚)
PS. 同步我覺得唔好用!仲混亂!備份可以set保留之前既記錄,試過你就明!

插左USB HDD後如果是NTFS不用再FORMAT
先CHECK下 DETECT到 HDD未,如果DETECT到
VOLUME1下應該有USBSHARE即是USB HDD

樓主係咪唔夠權限去用備份?

插左USB HDD後如果是NTFS不用再FORMAT
先CHECK下 DETECT到 HDD未,如果DETECT到
VOLUME1下應該有USBSHARE即是USB HDD...
ahmatt 發表於 2015-5-5 16:23

USB HDD係獨立一個Share Folder形式存在,同Volume無關系。

係S記內置個備份/同步
位置淨係得volume 1(即係NAS入面隻harddisk)比我揀
我有兩隻外置harddisk 可以經NAS ...
kuuga1116 發表於 2015-5-5 10:57

1. 備份
2. 新增 資料備份任務
3. 本地備份目的地
3. 備份資料至本地共用資料夾

如果沒 usbshare 選項,則要先到"備份目的地"新增 usbshare 成為"本地備份目的地"

回覆 9# hkplayboyhk
Thx hkplayboyhk
見到個usb位啦