求救!!! Synology DS710+ 儲存空間問題

今朝起身收到NAS 發出既EMAIL 話儲存空間已損毀

咁用SMART 查下發現係有壞軌數 : 16 ,但個系統話已經修復

咁我應該暫時用住先定係立即BACKUP?

再者我可唔可以排除左個ERROR 先,因為佢令我連DOWNLOAD STATION 都開唔到...

謝謝

今朝起身收到NAS 發出既EMAIL 話儲存空間已損毀

咁用SMART 查下發現係有壞軌數 : 16 ,但個系統話已經修復
...
阿勤 發表於 2015-5-15 13:45

行raid 1嗎? 最好換左隻HDD佢.

行raid 1嗎? 最好換左隻HDD佢.
炎冬 發表於 2015-5-15 20:29

唔係啊... 行JBOD ext4

因為行緊兩隻2TB HDD ,共4TB

暫時仲READ 到可以做BACKUP ,但係唔太穩定

想買DX513 + 5隻3TB , 先將舊有的資料過去新硬碟

再換一隻新既2TB

因為已經唔知點BACKUP,另外想請教以後改用咩FORMAT 比較好?

謝謝~!!

DX513 可唔可以裝住兩隻HDD? 將來可否有需要先加...?
THX!

唔係啊... 行JBOD ext4

因為行緊兩隻2TB HDD ,共4TB

暫時仲READ 到可以做BACKUP ,但係唔太穩定
...
阿勤 發表於 2015-5-16 00:40

你最好未set 513之前買隻HDD用docking/usb cable插了在後個USB backup了你有問題個隻hdd先...backup完先決定是不是從頭起過個raid

你最好未set 513之前買隻HDD用docking/usb cable插了在後個USB backup了你有問題個隻hdd先...backup完先 ...
炎冬 發表於 2015-5-16 02:30

我將DS710+內兩隻2TB HDD 合併左成為一個空間

起碼有成3TB 野,好難咁樣BACKUP...

但DX513 可唔可以單獨插住兩隻HDD , 同埋單獨將DX513 既HDD 起RAID?

THX~