[操作疑難] S記有冇辦法......

由於我貪方便起一個SHR 幾隻碟裝晒所有野, 但發現因為呢個原因, 基本上hdd係唔可能sleep.
因為CAM要錄影, log要寫入. 仲有好多events.
一個array 六隻碟隻隻24x7我覺得有點浪費電力唔環保.

所以想睇下有乜辦法可以令個array可以大部份時間休息.
如果我加多一隻碟, 有冇辦法另佢做成一隻write cache.  寫左入佢度, 儲起一大堆先射返去個array果度?
由於呢隻碟冇protection, 要可以揀定時flush 佢.

另一個我諗到既辦法就係加basic disk, 將有可能長時間寫既野射去呢個volume, 但我又唔識將呢件野放返啱位, 到最後可能要daily full backup.

唔知synology 有冇聰明啲方法? 定係我做乜, 佢都唔會sleep?

而家我 check hdd idle, 最多係 4 秒

搞咁多野,倒頭來又可以慳到幾多?

搞咁多野,倒頭來又可以慳到幾多?
tingcrab 發表於 2015-5-28 12:15

做 tuning 係咁架啦, 唔一定為慳錢, 用少啲電, 嘈少電, hdd 耐用啲始終係好事.

hard disk 不停 spin up 不停 spin down 咪仲快死

hard disk 不停 spin up 不停 spin down 咪仲快死
gary1304 發表於 2015-5-28 14:59

+1

WD Green都係因為不停park磁頭而死
長期spin唔做野而死既極少, 根本壞HDD 9成都唔係壞摩打

+1

WD Green都係因為不停park磁頭而死
長期spin唔做野而死既極少, 根本壞HDD 9成都唔係壞摩打 ...
KinChungE 發表於 2015-5-28 15:04

有cache就係唔想佢不停spin up 同down...
另外, 一個 seagate 72xx, 一個WD green , 永不錄用.

有cache就係唔想佢不停spin up 同down...
另外, 一個 seagate 72xx, 一個WD green , 永不錄用. ...
mcdull 發表於 2015-5-28 15:35

每次儲滿cache就要spin up一次
儲完過一陣就慳電spin down

唔用cache長開反如唔使

由於我貪方便起一個SHR 幾隻碟裝晒所有野, 但發現因為呢個原因, 基本上hdd係唔可能sleep.
因為CAM要錄影, l ...
mcdull 發表於 2015-5-28 10:10

Synology 有得玩SSD cache, 不過你最好check真咩model先support
不過你咁的情況....睇來raid group都拆唔到,

PS: 個SSD cache你唔會控制到太多.....真係得on同off的分別
詳細少少你search Synology SSD cache white paper睇睇

另外, 我都好同意樓上D師兄咁講.......用電的野特別係moving parts, 又開又關會死早幾年........如果唔係都唔使在每次reboot server時都驚餐死

Synology 有得玩SSD cache, 不過你最好check真咩model先support
不過你咁的情況....睇來raid group都拆唔 ...
wunit 發表於 2015-5-28 17:44

power off & power on 先死得多,長on返而死少D

回覆 8# wunit

Synology個SSD Cache係Read Cache,對依個情況冇幫助的....
Read/Write Cache Q記都要QTS4.2.0先支援.........