新手想買個NAS多問

主要想用黎Backup同埋方便Ipad手機睇片(1080P)
仲有BlueRay機睇片(Dlan)
睇中左214play,有冇其他咩推薦~
同埋如果想睇埋電視(日本NHK果D),有咩方法,最好有得錄埋
電腦I7 8Gb ram 有冇問題?夠唔夠做定冇關係
同埋Lan 線有冇話要換曬Cat7,Cat5夠唔夠做(因為走內線用Cat5)
thx~~

Bluray機睇片應該就無問題,係差DLNA你讀果個file有無codec岩,不過我因為嫌佢諸多限制,所以無用過DLNA。因為我一般都係用media player去直接經network drive去讀取(就好似電腦般去開file去play一樣),就唔會有咁多DLNA相關的問題……

至於睇電視,以我所以NAS所謂既睇電視錄電視都係用USB TV tuner手指去接收大氣電波,香港無大氣電波的NHK,所以應該睇唔到。如果你要睇/錄network streaming,我建議你外接PC去做呢樣工作,畢竟NAS係storage server,而非主力去做唔同的工作……

Bluray機睇片應該就無問題,係差DLNA你讀果個file有無codec岩,不過我因為嫌佢諸多限制,所以無用過DLNA。 ...
tingcrab 發表於 2015-6-1 21:25

我部blueray機同電視好係都冇media player..orz
USB TV tuner 原來睇唔到外國節目..thx~

回覆 1# barickcyli

我用緊qnap 453 pro,貪佢有HDMI out,
我拎來放 CD(WAV + CUE) & Blu-ray(BD50 ISO) rip,
用kodi經HDMI出,好順,我部Blu-ray機無再用過。

注意:經網頁睇Blu-ray iso 就唔唔順,睇十幾秒就停一停。

USB TV tuner就用緊 Magic-Pro ProHDTV Mini 2, 睇本地15個台無問題。

手機App就無用過, 但聽人講Synology會好D。
網頁都好似Synology好D。

Lan線行緊2條 Cat5e (1條 for VM用)

回覆  barickcyli

我用緊qnap 453 pro,貪佢有HDMI out,
我拎來放 CD(WAV + CUE) & Blu-ray(BD50 ISO) r ...
ylkyeung 發表於 2015-6-1 23:19

唔該曬
如果我都想用黎當埋CD player可以點~?

回覆 5# barickcyli

WAV + CUE 用kodi經HDMI出, 無問題
USB DAC 我未試, 得閒先拎部venturecraft typhoon試試

update:
kodi set返用 typhoon 就可以用USB DAC出聲
2015-06-03 00.18.16.jpg

venturecraft typhoon@96kHz
2015-06-03 00.19.33.jpg

I prefer custom build FreeNAS with ordinary ITX mainboard using low power CPU