換左部新機.. 202T 網速只行100MBPS ...

塊板係ASUS H97, 有GIGABIT LAN 口... 已經將速度設去1GBPS, 但202T入面NETWORK面板睇網速仍然係100MBPS, 係米有地方設錯?

謝謝

塊板係ASUS H97, 有GIGABIT LAN 口... 已經將速度設去1GBPS, 但20 ...
doubleshot 發表於 2015-6-2 13:09

你電腦 NAS直連? 如果唔係, 你電腦set咩點影響到部NAS? 你router用咩先?

你電腦 NAS直連? 如果唔係, 你電腦set咩點影響到部NAS? 你router用咩先?
ip4368 發表於 2015-6-2 13:25

直連, 吾經router

doubleshot 發表於 2015-6-2 18:25

用緊咩lan線?

doubleshot 發表於 2015-6-2 18:25

兩邊個config係咪都係set左Auto Negotiate?如是,是但一邊set 1000Mbps Full Duplex……

如你已做左,照樓上c兄所做……

而家可以用ASUS CENTER入到202, 但係"電腦" 入邊"網絡"個度SHOW吾到部機, 同埋亦到MAP吾到NET DRIVER ... 而顯示係1 GBPS ... 好鬼難搞...

OS係行緊WIN 7 普通版

回覆 6# doubleshot

你係 web ui 個到 服務->Window->啟用 CIFS/SAMBA 開左未..

回覆  doubleshot

你係 web ui 個到 服務->Window->啟用 CIFS/SAMBA 開左未..
happy1234 發表於 2015-6-3 11:39

我諗個問題應該係WIN 7 OS個SETTING度, 因為我台舊機係LENOVO NOTEBOOK WIN 8 OS, 之前SET 好, 試過攞部202T, 同埋204TE, 駁線功能完全正常, 可以MAP到NETWORK DRIVE同埋可以係WIn 8 OS入邊網絡睇到台機, 而家我部新機行WIN 7, 網絡個度係睇吾到部202T

我諗個問題應該係WIN 7 OS個SETTING度, 因為我台舊機係LENOVO NOTEBOOK WIN 8 OS, 之前SET 好, 試過攞部202T, 同埋204TE, 駁線功能完全正常, 可以MAP到NETWORK DRIVE同埋可以係WIn 8 OS入邊網絡睇到台機, 而家我部新機行WIN 7, 網絡個度係睇吾到部202T

今晚試下先...